Dat fiind numărul tot mai mic de pacienți COVID-19 pozitiv, autoritățile medicale din Prahova se pregătesc să redeschidă spitalele care au tratat până acum doar pacienții infectați cu coronavirus. Primul pe listă este Spitalul Municipal din Câmpina, unde în prezent se află doar două persoane COVID-19.

În spitalele din județ mai sunt internate doar 37 de persoane COVID-19 pozitiv, cele mai multe cu forme ușoare și chiar asimptomatice. În plus, în ultimele zile nu au mai fost testați pozitiv alți pacienți.

Potrivit informării de presă din data de 3 iunie privind situația COVID-19, în Prahova, de la începutul epidemiei, doar 115 prahoveni au fost testați pozitiv. Dintre aceștia 72 s-au vindecat și șase au decedat. Surse medicale au precizat că Prahova se află pe penultimul loc la numărul de pacienți COVID-19 raportat la numărul de locuitori. Contextul epidemiologic favorabil permite așadar autorităților sanitare să aibă în vedere redeschiderea Spitalului Municipal Câmpina (SMC), care de două luni a fost transformat în unitate suport COVID-19.

În prezent la SMC sunt internați doar doi pacienți COVID-19 pozitiv. Cei zece angajați ai societății Artic Găiești din județul Dâmbovița, infectați cu coronavirus și internați la Câmpina, au fost transferați la secția de Boli Infecțioase din Ploiești.

Conform Ordinului 961 din 29 mai 2020, ”în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienții internați către alte spitale”.

Intenția DSP Prahova este ca Spitalul din Câmpina să păstreze un număr de până în zece paturi exclusiv pentru pacienții COVID-19, iar în paralel să poată fi tratați și pacienții cronici, non-COVID-19. Problema cea mai mare este legată de circuitele separate. Potrivit legii, cele două categorii de bolnavi nu au voie să se se intersecteze, iar clădirea spitalului de la Câmpina nu permite modificării provizorii care să poată fi realizate rapid și fără costuri suplimentare.

Autoritățile medicale din Prahova nu au anunțat și o dată anume când Spitalul din Câmpina va putea trata din nou bolnavi care nu au fost infectați cu coronavirus. Cert este că joi, 4 iunie, la SMC vor veni reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică pentru a stabili în ce măsură circuitele separate gândite de conducerea spitalului pot asigura protecția bolnavilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here