283 de copii sunt la ora actuală în centrele de plasament din Prahova. Dintre aceștia, opt sunt adoptabili și au vârste între 9 și 13 ani, informează DGASPC Prahova, la solicitarea ziarului Incomod.

Cei opt copii așteaptă o familie, iar cei interesați să adopte trebuie să urmeze câțiva pași, pe care îi prezentăm mai jos. Informațiile ne-au fost furnizate de reprezentanții DGASPC (Protecția Copilului) Prahova:

În primă fază, persoanele/familiile interesate să adopte sunt informate cu privire la documentația și demersurile necesare. Acestea trebuie să depună o cerere de evaluare pentru obținerea atestatului de persoane apte să adopte, la sediul DGASPC Prahova. După depunerea cererii și a celorlalte acte necesare, urmează evaluarea socială și psihologică, dar și pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte, prin sesiuni de informare și pregătire. Ultimul pas este emiterea deciziei de eliberare/neeliberare a atestatului.

Potrivit legislației în domeniu, NU pot adopta persoanele care:

-au fost condamnate definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau contra familiei, săvârșită cu intenție, precum și pentru infracțiunea de pornografie infantilă și infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori

-persoana ori familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecție specială sau care este decăzută din drepturile părintești

-interdicția se aplică și persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soți sunt bolnavi psihic, au handicap mintal sau se găsesc în una din situațiile prevăzute anterior.

“Persoana/familia adoptivă trebuie să asigure un mediu familial adecvat pentru creșterea și dezvoltarea unui copil adoptat. Din acest motiv, este necesar ca adoptatorul să prezinte o serie de abilități parentale, disponibilitate de îngrijire a copilului, disponibilitate de timp și nu în ultimul rând și o disponibilitate financiară pentru a putea asigura copilului adoptat răspunsul la nevoile sale”, ne-au mai transmis reprezentanții DGASPC Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here