Cei 36 de primari din localitățile membre în cadru Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova din zonele în care Rosal își desfășoară activitatea au dezbătut vineri solicitarea edililor din Blejoi și Ploiești privind rezilierea contractului cu operatorul de salubritate.

În cadrul dezbaterilor mai mulţi primari au reclamat că firma care colectează deşeurile a avut sincope dese şi depăşiri ale graficelor de lucru.

Adrian Dumitru, edilul din Blejoi, i-a întrebat pe reprezentanţii societăţii de ce insistă să continue activitatea, cu toate că se declară nemulţumiţi de contract. La rândul său, Adrian Dobre, primarul Ploieştiului, a amintit că în februarie a fost aprobată o majorare substanţială a tarifelor, cel din mediul urban ajungând la o valoarea aproape dublă, însă, cu toate acestea, sincopele au continuat.

În cadrul întâlnirii, conducerea ADI a prezentat care sunt pașii de urmat în cazul în care se ajunge la rezilierea contractului. Aceștia au susținut că operatorul actual ar mai fi nevoit să lucreze timp de 90 de zile, timp în care asociaţia va organiza o negociere directă, pentru contractarea unui nou operator, care să presteze serviciul până la finalizarea unei noi licitaţii.

Având în vedere că acest contract va fi pe perioadă determinată, conducerea ADI a susținut că primăriile vor fi nevoite să plătească lunar banii către noul operator pentru serviciile prestate, urmând să recupereze banii ulterior de la contribuabili, prin instituirea unei taxe, ceea ce i-a făcut pe unii edili să fie reticenți acestei variante.

Primarul din Blejoi, Adrian Dumitru, a spus că a primit foarte multe sesizări din partea localnicilor, care au reclamat că operatorul nu a venit să ridice la timp gunoaiele.
“Dacă vedeţi că e o problemă de ce nu renunţaţi, de ce să ne şicanăm reciproc? De ce să aibă cetăţenii de suferit? Eu nu înţeleg de ce mai staţi. Dacă vii şi spui «e greu, nu facem faţă, nu ne ajung banii, tariful e mic», de ce să continuăm? Spunem stop, facem alt contract, în alte condiţii, ne-am mai deşteptat şi noi, toate lucrurile sunt perfectibile, nu există un model pe care să-l iau să-l aplic, pentru că sunt nişte specificaţii”, le-a reproşat primarul reprezentanţilor Rosal prezenţi în şedinţă.

El a avertizat că, dacă activitatea va continua în modul actual, va face “tot posibilul ca această firmă să nu participe la licitaţia din 2022”, când ar urma să expire actualul contract, presupunând că nu s-ar lua până atunci o decizie privind rezilierea.

La rândul său, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, s-a răstit la reprezentanţii firmei de salubritate, care propuseseră “un tarif corect”, amintindu-le că tarifele au fost majorate acum câteva luni, dar şi că operatorul lucrează în Ploieşti din 2010 şi cunoştea bine situaţia din oraş înainte de a veni la licitaţia organizată de ADI.

“Uitaţi-vă în ograda proprie, vedeţi ce disfuncţionalităţi aveţi, nu veniţi cu d-astea că «staţi aşa, că ne-am dat seama…». Când aţi licitat unde aţi fost? În momentul în care noi suntem sub asediul gunoaielor, dumneavoastră veniţi să ne faceţi grafice şi cash flow?”, a precizat primarul Dobre.

Cum ședința derulată vineri s-a încheiat fără a exista o decizie clară, urmează ca la finalul acestei luni edili din cele 36 de localități să voteze dacă vor sau nu rezilierea contractului cu Rosal.

Asta după ce s-a convenit ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară să transmită către primăriile implicate un raport detaliat privind activitatea firmei de curăţenie, dar şi unul privind notificările transmise de-a lungul timpului.

După ce vor avea aceste hârtii, autorităţile locale urmează să convoace şedinţe ale consiliilor locale, care să mandateze primarii pentru a vota, în sensul rezilierii sau menţinerii acordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here