Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a actualizat situația îmbolnăvirilor de gripă, la nivel național, anunțând, până la 20 ianuarie, 522 de cazuri, în mai bine de jumătate dintre ele fiind confirmată prezența virusului tip A, subtip H1.

Cele mai multe cazuri de gripă au fost raportate de municipiul București (242) și județele Constanța (49), Olt (48) și Argeș (40).

Numărul deceselor cauzate de gripă a crescut și el, alarmant, în ultimele zile, ajungând, miercuri, la 35. Județele Prahova și Arad deschid clasamentul, după numărul pacienților răpuși de boală.

Astfel, în Prahova, deși au fost confirmate doar 26 de cazuri de gripă, cinci dintre ele au fost decese.

Alte cinci decese s-au înregistrat la Arad.

Autoritățile au anunțat, miercuri, că s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă epidemică, adică o creştere de minimum 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.

Dacă şi cea de-a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă, a anunțat, miercuri seară, Ministerul Sănătății.

“Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual. De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut”, a mai precizat Ministerul Sănătății.

În acest context, miercuri, la recomandarea MS, ministrul Educației a semnat un ordin de a da liber în învățământul preuniversitar și vineri, pe 25 ianuarie.

Elevii și preșcolarii au, astfel, o minivacanță de patru zile, în care autoritățile le recomandă părinților să-i țină pe copii departe de colectivități, pentru a limita răspândirea virusului.

“Recomandăm populației să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale”, au mai transmis oficialii MS.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here