Polițistul prahovean Iulian Coman, ofițer de relații internaționale și purtător de cuvânt al Academiei de Poliție “Al. Ioan Cuza”, a lansat recent un volum de poezii, “Amintiri din viitor”. Deși mulți nu s-ar aștepta ca un om al legii să aibă o pasiune pentru artă și talent la scris, Iulian Coman spune că arta este prezentă în orice domeniu și că se împacă de minune cu meseria pe care și-a ales-o.

“După părerea mea, arta nu are o limită. Nu contează că ești polițist, militar, inginer sau reporter. Cu toții avem trăiri, diferența o face modul în care le exprimăm. Eu am ales să-mi exprim aceste trăiri și în scris, în versuri, în proză, în muzică. Asta mă definește pe mine, în exterior, întotdeauna mândru de uniforma pe care o port și în interior, un suflet de artist, o combinație reușită care mă compune pe mine, ca om.”, explică Iulian Coman.

Acesta scrie de mulți ani, despre orice îl impresionează, iar anul acesta s-a decis să adune toate poeziile sale și să le așeze într-un volum de poezii, care a fost tipărit.

“Acest proiect a fost o lecție importantă pentru mine. O lecție în care mi-am demonstrat mie însumi că nu mi-am uitat dragostea pentru artă și că am curajul de a împărtăși cu oamenii trăirile mele. Poeziile au fost adunate de pe foi, caiete, agende, din calculator, din telefon și s-au unit în sfârșit, în acest an, într-o carte, care de astăzi înainte face parte din mine pentru totdeauna, un “copilaș” care a luat naștere din trăirile mele. Sentimentul este prea puternic pentru a-l descrie în cuvinte, dar ce am reușit anul acesta să fac pentru sufletul meu nu se compară cu nicio altă realizare. Și țin să mulțumesc oamenilor dragi care m-au susținut în această reușită. Cartea este împărțită în cinci capitole, “despre astre”, “despre natură”, “despre tine”, “despre lume” și “povestiri ne-terminate/începute”, în ultimul fiind adunate scurte povestiri. Poeziile, unele compuse într-un stil clasic, altele fără reguli, sunt parte din trăirile mele și regăsesc amintiri despre natură, despre oameni, despre iubire, despre momente întâlnite la o plimbare pe stradă sau momente trăite cu oameni dragi.”, mai spune Iulian Coman.

Pasiunea pentru scris i-a fost insuflată de către mama sa: “pasiunea mea pentru artă a luat naștere încă din clasele primare, când părinții, cărora le sunt profund recunoscător, m-au îndrumat către lecțiile de chitară, apoi mai târziu, inspirat fiind de scrierile mamei, am început să scriu și eu. Cred cu tărie că unele talente se moștenesc și inspirația ia naștere mai întâi acasă. Cea mai veche poezie pe care am regăsit-o este din 2004, iar unele revizuite le-am integrat în Amintiri din viitor, fiindcă își merită și ele locul.”, ne-a explicat polițistul prahovean.

Dar cum își găsește inspirația?! Iulian Coman spune că orice poveste pe care o aude, orice moment trăit alături de alți oameni, poate fi o sursă de inspirație pentru scrierile sale.

“Inspirația îmi vine în primul rând de la oameni, de la poveștile pe care le aud, de la momentele pe care le trăiesc împreună cu ei. Momentul în care scriu e unic pentru mine. E un moment în care te desprinzi cu totul și tot ce am simțit transpun în cuvinte care devin artă-hrană pentru suflet. Așa a luat naștere Amintiri din viitor, o carte pe care am dedicat-o unor oameni dragi mie.”, mai spune acesta.

Volumul “Amintiri din viitor” a fost publicat cu ajutorul editurii Sitech Craiova și tot prin intermediul acesteia poate fi procurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here