fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Prahovenii, victimele metodelor de înșelăciune. Care sunt cele mai folosite tehnici în județ

Citește Și

- Reclamă -

„Pomana”, „Accidentul” sau „Ghicitul” sunt doar trei dintre cele mai folosite metode de înșelăciune prin care oamenii cad victime escrocilor. În Prahova, de la începutul anului și până în prezent, au fost 108 astfel de cazuri sesizate la Poliție, potrivit IPJ Prahova care a oferit ziarului Incomod o statistică a cazurilor de acest gen.

O parte din aceste metode facilitează accesul escrocilor în locuințe, de unde fură diverse bunuri sau sume de bani. 18 cazuri ale metodei „Pomana” au fost sesizate anul acesta în Prahova. De regulă la această metodă acționează două femei și un bărbat, care bat la ușile bătrânilor, ținând în mână o tavă cu mâncare și o bancnotă de 500 de lei. Cer 200 de lei înapoi, sub pretextul că vor să dea de pomană și altui vecin, iar când bătrânul aduce restul, escrocii văd unde își ține victima banii. Spun împreună o rugăciune de mulțumire, timp în care hoții fură din casa victimei.

- Reclamă -

Alți 22 de prahoveni au căzut victime prin metoda „Societatea de utilități publice”, în care escrocii pretind că sunt angajați ai furnizorului de energie electrică, de la gaze sau de la deratizare. De regulă este vorba de o femeie, care sub pretextul că verifică contorul de consum sau instalația solicită acces în locuință, de unde fură bani sau bunuri. Alteori, solicită o factură de consum a utilităților și le spune victimelor că au plătit prea mult și că dorește să le înapoieze o sumă de bani. Presupusa angajată de la firma de utilități înmânează o bancnotă mare și solicită rest, cu scopul de a vedea unde își ține victima banii.

Cea de-a treia metodă prin care prahovenii au căzut victime escrocilor care le-au furat bani sau bunuri din locuință este „Burlanul”. Infractorii merg și le propun proprietarilor montarea de burlane la case. După ce „meșterii” au tocmit lucrarea pentru o sumă avantajoasă pentru „beneficiari”, la final aceștia se răzgândesc și solicită sume mult mai mari decât conveniseră inițial. Invocă fie dificultatea lucrării, fie faptul că prețul stabilit anterior era pentru metrul pătrat de lucrare și nu pentru întreaga lucrare. Dacă proprietarul încearcă să lămurească situația persoanele devin agresive. În plus, pe perioada lucrărilor, așa-zișii muncitori intră în case de unde sustrag bunuri sau bani. În Prahova, anul acesta, au fost sesizate două astfel de fapte.

În total, 42 de sesizări au fost depuse doar anul acesta pentru escrocheriile în urma cărora prahovenilor li s-au furat lucruri din locuință. În 25 dintre cazuri, poliția a prins făptașii, aceștia fiind reținuți și trimiși în judecată.

- Reclamă -

Acestea nu sunt, însă, singurele cazuri de înșelăciune întâlnite în județ. Metoda „Accidentul” încă este una din cele mai folosite, 57 de persoane fiind victime ale escrocilor care folosesc aceasta metodă în 2017. Escrocul sună o persoană și pretinde că îi este rudă apropiată și că a provocat un accident rutier, având nevoie urgent de o sumă de bani pentru avocat sau pentru înțelegere. Spune că trimite pe cineva să ia banii, iar astfel reușesc să-i păcălească pe cei care le cad victime.

Alte nouă sesizări au fost depuse la poliție pentru metoda „Ghicitul”. Astfel, ”ghicitoarele” își oferă serviciile pentru sume modice, contra cărora solicită potențialelor victime să își pună bijuteriile într-un șervețel sau o batistă, pentru a le descânta, legându-le, ulterior, de un obiect de vestimentație al acestora. Pentru ca ”descântecul” să aibă efect, victimelor li se spune să nu deschidă batista o anume perioadă, interval în care ghicitoarea are suficient timp pentru a dispărea din câmpul infracțional. Când victima începe să aibă suspiciuni cu privire la veridicitatea celor întâmplate, abia atunci realizează că batista cu bijuterii a fost schimbată cu una asemănătoare, înăuntrul căreia se află niște obiecte fără valoare (de regulă, niște pietricele).

Din cele 66 de cazuri sesizate pentru metodele „Accidentul” și „Ghicitul”, în 19 din cazuri polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptelor. În 14 dintre cauze, persoanele au fost reținute și trimise în judecată, iar în celelalte cinci cazuri a intervenit împăcarea părților.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Talk show Incomod: Un oraș întreg faultat dintr-un orgoliu

Jurnaliștii Mihaela Constantin și Cătălin Stavri au realizat un nou talk show care radiografiază dezvăluirile făcute de consilierul local...
Sari la conținut