55141703682ccfab6d3922c5

55141703682ccfab6d3922c5Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Iaşi, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile, anunţă Mediafax.

Vasile Astărăstoae a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an şi şase luni de închisoare, pentru conflict de interese. Magistraţii au suspendat condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni.

În baza articolului 71, alineatul 5 din Codul penal, pe durata termenului de încercare suspendă executarea pedepsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor articolului 83 din Codul penal din 1968, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate şi executarea în întregime a pedepsei“, se precizează în minuta de şedinţă.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Grigore T. Popa”, din Iaşi, profesor doctor Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, în aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european “Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală (IML) din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, Vasile Astărăstoae.

“În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi la cea a angajatului“, declara, la vremea respectivă, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se preciza că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieşeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susţinut în faţa procurorilor că funcţiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraţie al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituţiei nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea PUTERE decizională.

În acelaşi rechizitoriu se mai arăta că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iaşi, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguş, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

În februarie 2015, Vasile Astărăstoae a anunţat că demisionează din funcţia de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here