Ieri am asistat la o scenă unică în istoria mandatului de președinte al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader: acesta și-a dovedit public super calitățile de avocat al apărării în scandalul gunoaielor care zac pe străzile Ploieștiului.

Bogdan Toader, care este și președintele PSD Prahova, este cunoscut atât în spațiul public cât și în cadrul partidelor politice drept un produs autohton al laboratoarelor PSD, format și crescut în sânul partidului pentru a deveni un lider. Ca și puncte forte, în opinia mea bazată pe cele câteva discuții legate strict de subiecte publice pe care le-am avut în ultimii doi ani, Toader este sau lasă impresia genului de tip educat și politicos, greu de enervat, care își asumă greșelile instituției pe care o conduce și care evită atacuri directe prin declarații făcute jurnaliștilor. Oarecum în contrapartidă cu stilul tupeist și violent atât de des regăsit printre liderii PSD.

Ce l-a recomandat pe Toader în funcția de președinte al CJ Prahova a fost o excelentă relație cu primarii din teritoriu consolidată încă de pe vremea în care era consilier al fostului președinte al CJ, Mircea Cosma. De aceea și primarii PSD au tras tare în campanie știind că la rândul lui Bogdan Toader va avea grijă să îi sprijine prin forța funcției sau cu fonduri de la Consiliul Județean Prahova.

Revenind la subiect, marți 25 septembrie, Bogdan Toader a avut o reacție nervoasă la adresa primarului Ploieștiului, Adrian Dobre, după ce acesta din urmă a cerut rezilierea contractului ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară unde președinte este Bogdan Toader) cu Rosal, având obiectul ridicarea gunoiului menajer de la populație.

De ce este surprinzătoare reacția nervoasă a președintelui CJ?

La începutul lunii iulie 2018, primarul Adrian Dobre l-a atacat pe Bogdan Toader tot pe tema contractului cu ADI.

”Dobre atacă conducerea ADI Deșeuri, și implicit pe președintele asociației, Bogdan Toader, și sugerează că ADI Deșeuri nu monitorizează corespunzător activitatea Rosal și, prin urmare, nu aplică sancțiunile aferente nerespectării contractului. Primarul acuză că a făcut nenumărate sesizări la ADI Deșeuri, dar că nu s-au luat măsuri și reamintește inclusiv de controlul solicitat în primăvară. Atunci, Adrian Dobre a declarat că a constatat că Rosal nu respectă programul de colectare a deșeurilor menajere și că o cauză ar putea fi aceea că operatorul nu are suficiente mașini. A solicitat un control, în urma căruia ADI Deșeuri a stabilit că nu sunt nereguli la operator.”

În replică, Bogdan Toader s-a rezumat doar la o ”înțepătură elegantă”, recomandându-i primarului Dobre să învețe legea. Cât despre acuzațiile primarului că operatorul de salubritate nu își face treaba, Toader a spus că va verifica acest aspect: ”Contractul pe ADI privește o serie de sancțiuni, dar ele sunt aplicabile la nivelul unor indicatori de performanță care sunt trecuți în contract. În cazul acesta verificăm ce se întâmplă, de asemenea am solicitat să se facă adresă către ADI și să se dea sancțiuni dacă cei de la Rosal nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale”.

Ca o paranteză, în iulie 2017, când Primăria Ploiești a pierdut fondurile PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) președintele CJ Bogdan Toader a criticat funcționarii responsabili și l-a lăudat pe Adrian Dobre: ”observ că își dă silința. Vă spun ceva, are bunăvoință, nu glumesc. Se străduiește”.

Pe 25 septembrie când Dobre a cerut rezilierea contractului cu Rosal, elegantul domn Toader s-a transformat. Inițial l-a criticat pe Dobre spunând că Primăria Ploiești are o mare culpă și nu respectă prevederile contractului, că primarul minte și că nu a cerut în scris rezilierea. Apoi și-a amintit că Dobre a cerut și în scris rezilierea contractului.  ”Să-l întrebăm pe Dobre dacă primăria a respectat obligațiile contractuale. Putem să reziliem dacă dreptatea ar fi de partea primăriei, dar și primăria are lacune în această privință.
Rosal e din 2008 în Ploiești, Dobre nu a avut o problemă cu Rosal atâta timp, acum are o problemă?”, a declarat Toader ziarului Incomod.

Ulterior, Toader l-a sunat pe Adrian Dobre să îl certe: ”Văd că iar ai declarat (n.r.- referitor la rezilierea contractului cu Rosal), dar e declarația ta, atât, ești doar o persoană în cazul de față, poți să fii și primar, supune atenției Consiliului Local, și vedem ce spune consiliul.

Dobre e nemulțumit de serviciu (n.r.- ridicarea gunoaielor menajere) dar nici nu face cadrul necesar efectuării serviciului”, a povestit președintele CJ unui jurnalist de la ziarul Incomod.

Nu înțeleg de ce s-a enervat atât de tare Bogdan Toader, ieșind din tiparul obișnuit, pentru solicitarea făcută de primarul Adrian Dobre, pentru că Ploieștiul este un oraș care în ultima perioadă a fost sufocat de gunoaie, operatorul fiind sancționat în acest sens de câteva ori.

Tind să cred că nu are vreun interes în a proteja firma respectivă, de aceea declarațiile sale îl transformă într-un fel de avocat al gunoaielor care zac aruncate pe străzile Ploieștiului sau neridicate cu zilele de pe platformele de gunoi menajer.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here