fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Președintele UNPR Prahova vine cu propuneri pentru o societate modernă

Citește Și

- Reclamă -

Președintele UNPR Prahova, Daniel Niculae, vrea o societate modernă și lansează o provocare tuturor reprezentanților partidelor politice. Acesta a făcut o serie de propuneri printre care și o audiere publică lunară în care cetățenii să vină cu idei care să completeze proiectele autorităților.

Mai jos publicăm comunicatul de presă al președintelui UNPR Prahova, Daniel Niculae:

 

“Transparența decizională și consultarea publică, principiile de la care pornim când vrem o societate modernă, apropiată de valorile secolului XXI

Principiul transparenței autorităților și consultarea reală a cetățeanului reprezintă, în România, doar simple lozinci bune de folosit în campaniile electorale. Politicienii ultimilor 25 de ani nu au fost niciodată cu adevărat interesați de aplicarea cinstită a acestor principii, defilând cu ele doar atunci când simpla lor pronunțare le-ar îmbunătăți capitalul de voturi. Niciodată nu s-a mers mai departe.

Liberul acces la informații de interes public și transparența decizională rămân doar texte de lege aplicabile în cel mai „mioritic” mod cu putință. Acest fapt a dăunat enorm societății, a înrăutățit percepția cetățeanului față de autoritate, dar a și îndepărtat comunitatea de orice implicare civică în elaborarea actului administrativ.

Cetățeanul, din păcate, nu este un jucător activ în societate, iar această realitate atât de dăunătoare ideii de progres, de modernizare, nu constituie decât într-o proporție infimă vina cetățeanului. Autoritățile publice nu au simțit nevoia unei comunicări sincere, moderne, în spiritul european, ba îndrăznesc să afirm că s-a urmărit îndepărtarea cetățeanului de problemele „cetății”, tocmai pentru a nu-l „obișnui” să taxeze autoritatea atunci când este abuzivă, ineficientă sau pur și simplu dezinteresată de problemele reale ale contribuabilului.

Noi, reprezentanții clasei politice, suntem primii care trebuie să venim în fața opiniei publice nu numai cu o conduită corectă în ceea ce privește dialogul cu cetățenii, ci și cu acțiuni și propuneri concrete care să modernizeze în mod real relația dintre cetățean, autoritate publică și politician.

În acest sens, voi milita permanent pentru punerea în practică a principiilor menționate mai devreme. Atât eu, cât și colegii mei, propun tuturor factorilor decizionali din administrație să demarăm o serie de acțiuni concrete care să schimbe rapid relația dintre autoritate și beneficiar, în speță cetățeanul votant plătitor de impozite.

Câteva propuneri:
Audierea publică cel puțin lunar sau ori de câte ori există proiecte destinate cartierelor, comunităților urbane sau rurale. Cetățenii vor fi atrași, în acest fel, să participe la discuții, să vină cu propuneri care să completeze proiectele propuse de către autoritate. De cele mai multe ori, audierea publică, ca și consultarea cetățenească, aduc beneficii vizibile formei finale ale oricărui proiect propus comunității. Pentru că întotdeauna comunitatea știe cel mai bine care sunt nevoile primordiale și felul în care proiectele pot rezolva cu adevărat diversele probleme de la fața locului.

Așa cum spuneam și mai devreme, consultarea publică este o altă acțiune a autorității prin care se pot identifica în mod real problemele comunității. O permanentizare a acestei interacțiuni aduce beneficii imense, atât prin implicarea populației în „viața cetății”, cât și prin responsabilizarea factorilor decizionali din administrația publică. Necesitățile unei comunități și prioritățile reale ale acesteia nu pot fi identificate din birouri, din sondaje sau din sediile partidelor politice, ci întotdeauna mergând în comunitate, purtând un dialog deschis cu cetățenii.

Încurajarea voluntariatului cetățenesc de către autoritatea publică pentru diferite proiecte pe care adminstrația le desfășoară în teritoriu. Voluntarul va implica, la rândul său, comunitatea din care face parte, existând, astfel, o responsabilizare bidirecțională a părților implicate, cetățean-autoritate.

Nu în ultimul rând, comunicarea publică prin mijloacele de comunicare online. Fiecare autoritate locală trebuie să conștientizeze forța comunicațională a internetului, a rețelelor sociale. Comunicarea prin rețelele de socializare, atragerea cetățenilor din zonele țintă către grupuri în care să se dezbată deschis și aplicat toate problemele comunității, crearea unui birou specializat care să indexeze problemele semnalate și tratarea acestora în ședințe săptămânale, cu direcții scrise către aparatele din subordinea autorității locale – toate aceste lucruri aduc, pe termen lung, beneficii imense comunităților locale. Implicarea cetățeanului, împreună cu responsabilizarea totală a autorității publice, inclusiv prin presiunea mediatică de pe rețelele electronice de socializare reprezintă cheile modernizării sociale pe care ne-o dorim sincer.

Lansez, așadar, această provocare, tuturor reprezentanților partidelor politice: haideți să cădem de acord și să concepem împreună o serie de măsuri concrete pentru a pune în aplicare câteva măsuri clare, așa cum sunt cele enumerate mai devreme, prin care să ajutăm administrația să ajungă în secolul XXI, atât ca mentalitate, cât si ca servicii oferite cetățenilor. Propun formarea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanții tuturor formațiunilor politice care să pună în aplicare ideile enunțate mai devreme. De asemenea, orice propunere în completarea celor formulate este, desigur, binevenită.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut