Barilul de petrol a ajuns la valoarea dinaintea războiului din Ucraina. Asta ar trebui să ducă, în mod normal, la o scădere a prețurilor la pompă. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, la Digi 24, că, mai întâi, ar trebui să scadă prețul benzinei, din moment ce România produce mai multă benzină decât consumul intern și este exportator.

În ceea ce privește motorina, situația este alta. România nu acoperă consumul intern și este nevoită să importe acest produs.

Ieftinirea la pompă ține însă de benzinari, iar ministrul spune că aceste companii ar trebui să fie corecte cu românii și să procedeze la scăderea prețurilor.

„Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină. Haideți să vedem în zilele următoare, pentru că ar trebui să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină. De ce spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma, și suntem exportatori de benzină. Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină.

La motorină, ar trebui să urmeze și acolo o scădere, dar acolo noi și cumpărăm jumătate din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producția de motorină este mai mică decât consumul, iar cotația motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut și acolo.

Avem un instrument legal, Consiliul Concurenței, Antifrauda și ANPC-ul au aceste instrumente să supravegheze și să vadă aceste corelații, iar sincer, eu mă aștept ca în perioada imediat următoare să avem scăderi de preț.

În momentul în care scade costul de achiziție, să scazi și prețul la carburanți, așa cum ai justificat când a crescut cotația petrolului și ai ridicat prețurile”, a spus ministrul la Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here