Primăria Ploiești, sub conducerea lui Adrian Dobre, pierde zeci de milioane de lei care ar fi putut fi cheltuite pentru investiții. Potrivit noului Cod Fiscal, primăria trebuie să vireze către stat jumătate din excedentul bugetar, adică banii rămași necheltuiți în anii 2016 și 2017. Deși banii fuseseră prevăzuți în buget pentru realizarea unor investiții, cum acestea nu au fost realizate la timp, primăria condusă de Dobre trebuie să trimită jumătate la bugetul de stat.

“Deocamdată încă se mai verifică suma, dar legea spune că jumătate din excedentul bugetar al anului 2016 va fi predat la Guvern, acolo erau parca 47 de milioane. Iar la jumătatea lui 2018 se va face o regularizare, un calcul, și se va ajunge la jumătate din excedentul din 2017. Dar momentan nu este calculat, lipsa unui director economic care să țină frâiele în mână a făcut ca situația să fie scăpată de sub control și se vehiculează sume de excedent undeva la vreo 74 de milioane de lei, dar cifra nu este încă sigură. Iar din acești bani, din tot ce se putea face, plăți sau măriri de capital până la sfârșitul anului, ar fi trebuit să fie o sumă mai mică, undeva la 15, maxim de 20 milioane care să fie dați la stat. Dar cum nu s-a făcut nimic din toate acestea, suma va fi aproape dublă și va fi în detrimentul bugetului nostru.

Banii erau pentru mai multe proiecte, unul din cele mai importante era Piața Centrală, pentru care erau alocate 25 de milioane. Dar cum nu s-a făcut plata, înseamnă că banii aceia pleacă gratuit. Toată conducerea primăriei am promis că vom reface piața și ar trebui într-un fel să ne ținem de cuvânt.

Săptămâna viitoare, începând de marți, se vor începe discuțiile pe marginea bugetelor, pe care momentan nici eu nu le-am văzut și nu știu cum o să le discutăm, dar asta este altă poveste… Viorel Boștină a fost în concediu medical și acum am înțeles că întrerupe activitatea la primărie. Ar fi trebuit de urgență ori să se întoarcă Nicoleta Crăciunoiu, ori să angajeze pe altcineva, pentru că acum se fac bugetele. Este foarte greu. S-au scăpat frâiele și Direcția Economică este poate cea mai importantă într-o primărie pentru că de acolo vin și pleacă banii. Părerea mea era că ar fi trebuit să o aducă înapoi pe Nicoleta Crăciunoiu până mai descoperea vreun tânăr talent pentru Direcția Economică”, a explicat viceprimarul Cristian Ganea.

Citește și: Primarul Adrian Dobre va schimba doi directori din primărie pe care în trecut i-a susținut?!

Iată că după ce primăria Ploiești a pierdut fondurile de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL, cu un buget și așa strâmtorat și care de abia mai permitea investiții, primăria condusă de Adrian Dobre trebuie să dea acum zeci de milioane la stat, pentru că nu a reușit ca timp de doi ani să finalizeze niște licitații și să demareze lucrări. Cum municipalitatea nu a fost în stare să-și cheltuie nici măcar proprii bani și nici măcar pe ultima sută de metri când se știa ce urmează, aceștia se vor duce acum către bugetul statului. În plus, rămâne o mare problemă cum se va pune la punct bugetul pentru anul 2018, în condițiile în care plecarea lui Viorel Boștină de la conducerea Direcției Economice pare doar o chestiune de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here