Executivul Primăriei Ploiești ar putea fi suplimentat cu doi manageri publici! Funcțiile sunt diferite de cea a city managerului (administratorul public al Ploieștiului), iar inițiativa îi aparține primarului Adrian Dobre care a confirmat pentru ziarul Incomod că va veni cu propunerea aceasta în fața consilierilor locali.

“Sunt două posturi de manageri publici. Managerii publici în primul rând că sunt persoane care sunt instruite în acest sens, există o lege specială pentru ei, iar city-managerul este o instituție în cadrul Primăriei care este stabilită prin Legea 215. Ca manageri publici poți avea mai mulți, dincolo de existența administratorului public. Nu avem manageri publici în prezent. Ideea este de partea aceasta de funcționare și funcționalitate a primăriei, iar pe partea cealaltă de o coordonare generală a proiectelor pe fonduri europene și a marilor proiecte în general. Postul de city manager este instituit prin Legea 215, care este altă lege față de legea managerului public.

Bineînțeles, asta este o propunere, până la urmă cei care vor lua decizia vor fi consilierii locali prin vot. În țară mai sunt cazuri și au început să devină din ce în ce mai numeroase pentru că acești manageri publici au o școală specială făcută, ei sunt instruiți și au o experiență și o parte de practică foarte bogată, atât în țară, cât și în străinătate. Dacă nu mă înșel, cred că la nivel național în momentul de față sunt vreo 500 de manageri publici, iar pe vremea când exista Ministerul Administrației și Internelor, sub oblăduirea lor se organizau cursurile pentru manageri publici. Sunt cursuri care sunt de lungă durată, dacă nu mă înșel cred că vreo doi ani de zile.

Ei fac parte din Executivul Primăriei, sunt pregătiți pe anumite domenii, un manager public nu poate să ocupe toate domeniile, sunt pregătiți pe anumite domenii, unii pe fonduri europene, sau pe partea aceasta de proiecte, alții sunt pregătiți pe partea de funcționare, audit, control și așa mai departe. Au diverse pregătiri. Sunt niște profesioniști, asta este ideea, niște profesioniști ai administrației publice. Iar de asemenea li se pot da anumite sarcini foarte clare, coordonarea unor activități foarte clare, legea e foarte clară în ceea ce-i privește.”, a explicat primarul Adrian Dobre pentru ziarul Incomod.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here