fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Primăria Ploiești estimează cheltuieli record, din care 45% pentru proiecte pe fonduri europene

Citește Și

- Reclamă -

Primăria Ploiești a publicat pe site propunerea de buget pentru 2022 și estimează cheltuieli de 1,1 miliarde de lei, din care 45% pentru proiecte pe fonduri europene. Cheltuielile sunt un record în istoria recentă a municipiului, iar 444 de milioane de lei ar urma să vină de la Uniunea Europeană. Alte 68 de milioane sunt așteptate de la bugetul de stat, tot pentru finanțarea proiectelor europene.

Administraţia locală a publicat pe site proiectul de buget pe acest an, cu cheltuieli totale estimate la 1.132.614.490 de lei, echivalentul a aproape 229 de milioane de euro la cursul actual. Spre comparaţie, Primăria Ploieşti a avut în 2021 o execuţie bugetară de aproape 635,6 milioane de lei. Practic, dacă se va atinge estimarea, municipalitatea ar înregistra în 2022 o creştere de 78% faţă de anul anterior.

- Reclamă -

De unde această creştere? În primul rând, din proiecte europene. Secţiunea de venituri din proiectul publicat de Primăria Ploieşti estimează pentru 2022 încasări de peste 444,3 milioane de lei de la Uniunea Europeană, pentru plata unor proiecte în derulare. La această sumă se mai adaugă venituri de 68.174.000 de lei reprezentând subvenţii de la bugetul de stat pentru proiecte europene. Cea mai mare parte din fondurile externe aşteptate ar urma să meargă către proiectele de mobilitate urbană, cu cheltuieli prognozate în valoare de 438 de milioane de lei. Desigur, atingerea acestor valori estimate la început de an e condiţionată de începerea lucrărilor la mai multe proiecte europene, precum cele privind modernizarea străzii Cantacuzino şi lărgirea din zona Podul Înalt, străpungerea dintre Gara de Sud şi Gara de Vest sau amenajarea unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean. Dacă se vor atinge valorile estimate, atunci proiectele europene ar reprezenta peste 45% din bugetul anual al Ploieştiului.

În al doilea rând, este aşteptată şi o creştere a veniturilor de la bugetul de stat. În 2021, Primăria a înregistrat subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 10,6 milioane, conform execuţiei la 31 decembrie, iar pentru acest an estimează încasări în valoare de aproape 113 milioane. Din această sumă, 68 de milioane sunt cele despre care discutam mai devreme, acordate pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Alte 38,7 milioane de lei sunt aşteptate de la bugetul de stat pentru compensarea creanţelor neprevizionate ale preţurilor la combustibili, iar alte sume, considerabil mai mici, sunt aşteptate pentru finanţarea sănătăţii sau a lucrărilor de cadastru. O altă creştere, comparativ cu 2021, e aşteptată şi din impozitul pe venit, cu încasări totale estimate la 343 de milioane de lei în 2022, cu aproximativ 30 de milioane în plus faţă de anul anterior. În schimb, proiectul de buget, în forma actuală, estimează scăderi ale sumelor defalcate din TVA virate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru finanţarea învăţământului particular, însă aici, mai ales la prima categorie, nu e exclus să apară rectificări pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului. O altă influenţă importantă asupra bugetului pe 2022 ţine de valoarea ratelor la bănci. Primăria a avut de tras anul trecut, după ce administraţia Dobre reuşise o negociere cu băncile, prin care ratele au scăzut pe finalul mandatului 2016-2020, însă toată economia făcută atunci a trebuit plătită în 2021, când au existat rambursări totale de puţin peste 63 de milioane de lei. În acest an, lucrurile se mai reglează, iar Primăria urmează să aibă cheltuieli de aproximativ 23,2 milioane de lei pentru rambursări de credite, în scădere cu vreo 40 de milioane faţă de anul trecut.

În privinţa cheltuielilor, se constată alocări relativ optimiste pentru majoritatea structurilor subordonate administraţiei ploieştene. De exemplu, Poliţia Locală a încheiat anul trecut cu cheltuieli de aproape 19 milioane, iar acum are o alocare de 23,2. Clubul Sportiv Municipal ar urma să primească transferuri de la bugetul local în valoare de 21 de milioane, cu aproape 3,6 milioane în plus faţă de execuţia anului trecut, Administraţia Parcului „Stere” are 11,3 milioane, în creştere cu aproape 700.000, Teatrul „Toma Caragiu” are 14,7 milioane, în creştere cu vreo 900.000, Casa de Cultură 1,5 milioane, în creştere cu aproximativ 250.000, iar Filarmonica aşteaptă 16,25 milioane, în creştere cu 6,4 milioane. Bugetele pentru educaţie, sănătate, asistenţă socială şi protecţia mediului sunt toate mai mari decât în 2021. De asemenea, pentru serviciile prestate de SGU, Primăria estimează plăţi de 33,3 milioane de lei, faţă de aproximativ 27,7 în 2021. În schimb, transferurile făcute în 2021 către TCE, la categorie bugetară „transporturi”, au fost de aproape 62,6 milioane de lei, iar acum valoarea prevăzută în proiectul de buget este de 51 de milioane.
Sursa: telegrama.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut