fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Primăria Ploiești obligată să elimine subvenția la apa caldă și căldură. Primarul Volosevici a solicitat amânarea legii care prevede eliminarea ajutorului de încâlzire

Citește Și

- Reclamă -
Vești proaste pentru cei care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul central de termoficare. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei ar putea deveni o amintire frumoasă după iarna 2020-2021. Astfel, începând cu luna aprilie, ajutorul pentru încălzire va fi înlocuit cu venitul minim de incluziune. Potrivit noilor prevederi legale, suplimentul financiar va trebui solicitat primăriei, pentru că el nu se va mai acorda automat.

Guvernul României era obligat de un calendar stabilit cu Uniunea Europeană ca, până în aprilie 2018, să elimine subvenția pentru energia termică acordată acum populației, cu excepția unor grupuri vulnerabile.
Totuși, din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Executivul a motivat că, pentru aplicarea legii, este nevoie mai întâi de punerea pe picioare a Sistemului național informatic al asistenței sociale, autoritățile locale neavând deocamdată capacitatea de a prelucra informatic datele privind solicitanții de ajutoare. Astfel, implementarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost amânată ani la rând, aceasta urmând să intre în vigoare de la 1 aprilie anul acesta.

În ceea ce privește situația Ploieștiului, primarul Andrei Volosevici a precizat că a purtat discuții cu parlamentarii PNL și le-a cerut să încerce să amâne pentru încă un an implementarea acestei legi.

- Reclamă -

”Am discutat cu parlamentarii și le-am solicitat să vadă dacă se mai poate amâna implementarea acestei legii, prin care practic este transpusă o directivă a Uniunii Europene. Trebuie văzut dacă se mai poate amâna cu un an anularea subvenției la gigacalorie, în funcţie de obligaţiile pe care le avem față de UE. Dacă nu, din mai nu mai avem subvenție nicăieri în România”, a precizat primarul Andrei Volosevici.

Drept urmare, în cazul în care nu va mai putea fi amânată implementare respectivei legi, ajutorul de încălzire dispare după această iarnă și va fi înlocuit cu venitul minim de incluziune.

Un articol al acestei legi arată că subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, doar celor cu venituri mici.
Totodată, legea prevede faptul că fiecare consumator trebuie să aibă contract individual cu furnizorul de energie termică, lucru care nici acum nu se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, contractele fiind încheiate între furnizorul de energie termică şi asociaţiile de proprietari/locatari.
Iar existenţa unui contract direct cu consumatorul presupune şi contorizarea individuală a consumului de energie termică. Adică o raritate, în momentul de faţă, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat de încălzire: nu există contor de căldură pentru fiecare apartament, ci doar la nivel de scară de bloc.

- Reclamă -

În concluzie, a rămas doar o chestiune de timp până când autoritățile locale vor fi obligate să nu mai acorde subvenție la căldură.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut