poluare lukoil 2

Confruntate cu un val de sesizări cu privire la depăşirea normelor de poluare a aerului, autorităţile din Ploieşti au anunţat că vor avea o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor de mediu şi vor comanda, în perioada următoare, un studiu, cu privire la circulaţia aerului. Chiar dacă, la prima vedere, poate stârni cel puţin unele zâmbete, acest document, analizat serios, ar trebui să arate care sunt cele mai mari surse de poluare din municipiu şi să permită, în cazul unor depăşiri, identificarea şi, automat, sancţionarea vinovaţilor.

Planul anunţat astăzi de conducerea Primăriei Ploieşti cuprinde şi amplasarea unor “centre de monitorizare”, care să analizeze calitatea aerului în fiecare zonă a oraşului. Un sistem similar există deja, Agenţia pentru Protecţia Mediului având, în Ploieşti şi în jurul oraşului, şase puncte unde analizează calitatea aerului şi concentraţia reziduurilor industriale nocive, numai că experienţa ultimilor ani a demonstrat că, în ciuda faptului că acestea au înregistrat depăşiri ale normelor legale, instituţiile de control nu au putut să determine în mod cert şi sursa de unde au provenit emisiile nocive. Aici ar trebui să facă diferenţa acest studiu anunţat de primarul Adrian Dobre, care a afirmat astăzi că a convocat, pentru această săptămână, o şedinţă cu responsabilii din APM şi Garda de Mediu.

“Trebuie realizat un studiu privind circulaţia aerului. Trebuie amplasate şi nişte centre de monitorizare, astfel încât, dacă se produce o poluare, să ştim cine este poluatorul. La Bucov, de exemplu, deşi unele locuinţe sunt foarte aproape de Lukoil, nu se resimt mirosurile neplăcute care se simt în Ploieşti inclusiv în zone aflate la mai mare distanţă. Acest lucru este pus pe seama curenţilor generaţi de râul Teleajen. Tocmai din aceste motive este necesar un studiu în această privinţă, ca să ştim foarte clar cum circulă aerul deasupra municipiului”, a precizat primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre.

“Incidenţa bolilor pulmonare este cu aproximativ 10% mai mare în Ploieşti decât în alet municipii care nu au rafinării”, a mai argumentat Adrian Dobre.

Duminică seară, spre exemplu, în zona de nord a municipiului, la intrarea dinspre DN1A pe lângă Vega, s-a simţit, pentru câteva ore, un miros foarte puternic, cel mai probabil rezultat în urma activităţii din industria petrochimică.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here