Primarul Adrian Dobre confirmă că planurile conductei care transportă apă industrială în Rafinăria Lukoil, care traversează terenul unei societăți de construcții, nu corespund cu realitatea din teren. Primarul a mers în teren să verifice situația și a constatat că municipalitatea nu a greșit atunci când a emis autorizația de construire pentru dezvoltator, întrucât planurile existente în primăriei arătau că respectiva conductă nu trece pe acolo. Mai mult decât atât, în avizele și autorizațiile PFA-ului au fost trecute obligații privind alte conducte care trec pe acolo, iar acesta a respectat autorizațiile.

În plus, primarul Adrian Dobre a declarat marți, 7 august, că a constatat că respectiva conductă afectează și alte construcții și terenuri din zonă, pe unde trece deși în planuri acest lucru nu apărea.

“Acolo există, din actele pe care noi le-am avut la autorizația de construire un proprietar care a solicitat realizarea unui imobil. Conform datelor și informațiilor pe care municipalitatea le-a avut la momentul emiterii autorizațiilor respective, nu reieșea existența vreunei conducte de transport apă pe zona respectivă. Obligația primăriei este aceea de a cere rețelarilor conform legii avize și sunt primite avize din partea tuturor rețelarilor. Societatea Lukoil nu este o societate care furnizează coform legii servicii de utilitate publică sau sunt de altă natură, vezi Conpet unde într-adevăr există obligația față de Distrigaz sau Trasgaz să obții aceste avize și care le-au fost solicitate în autorizația respectivă. În ceea ce privește conducta respectivă într-adevăr există un plan, dar care nu are nicio legătură cu poziționarea găsită în teren, tocmai de aceea primăria în urma apariției acestei situații a cerut poziționarea corectă a conductei respective în teren, lucru pe care noi l-am primit, dacă nu mă înșel, în cursul zilei de ieri sau în cursul zilei de vineri, pentru rețeaua respectivă.

Această conductă afectează nu numai imobilul de care vorbim, afectează și alte imobile, terenuri și construcții existente deja pe teren și care nu sunt imobile sau construcții care au apărut nici acum un an, nici acum doi ani, sunt de foarte mulți ani de zile pe terenurile respective. Traversează terenurile și există posibilitatea ca această conductă să fie și sub alte construcții existente pe teren în momentul de față, drept pentru care va trebui să avem o discuție poate și la nivel de Guvern pentru că niciodată noi, prin legislație, nu am fost obligați să solicităm aviz de la anumite societăți comerciale care, încă o dată vin și spun, nu au rețele publice, drept pentru care eu cred că acest lucru trebuie în primul rând corijat. A existat o situație similară prin anul 2010, când nu se cereau avize de la rețelari și s-au construit inclusiv stații de benzină peste anumite conducte. Este o situație atipică ce s-a întâmplat acolo.

Este o autorizație care a fost emisă acum patru luni de zile, pe baza datelor și informațiilor existente în cadrul primăriei și pe baza avizelor pe care beneficiarul respectiv le-a primit și le-a depus la momentul la care a solicitat autorizația respectivă.

Am solicitat să ni se prezinte exact care este culoarul conductei respective, pe care îl reclamau cei de la Petrotel și am obținut această informație în cursul zilei de luni.

Am solicitat de asemenea să ni se pună la dispoziție elementele care arată proprietatea conductei respective și bineînțeles măsurile. Vom face demersuri în continuare în vederea clarificării situației de acolo. Am constatat din nefericire că această conductă afectează și alte imobile care sunt în zonă și va trebui ca acest operator economic să ia o măsură.

Pe de altă parte, avem niște obligații legate de modul în care își administrează și își gestionează patrimoniul, lucru pe care rămâne de văzut dacă l-au făcut sau nu l-au făcut. Inclusiv la OCPI nu apare niciun fel de dovadă că acea conductă afectează terenul respectiv.”, a declarat primarul Adrian Dobre.

Vă reamintim că ziarul Incomod a publicat în exclusivitate o anchetă despre acest subiect, pe care o puteți citi aici!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here