Adrian Dumitru, actualul primar al comunei Blejoi și candidatul PSD pentru un nou mandat, a fost reclamat la Biroul Electoral de Circumscripție al comunei de către contra-candidatul de la Pro România, Gabriel Ștefănescu.

Într-un comunicat remis presei, Ștefănescu lansează acuzații grave la adresa edilului în funcție, reclamând că acesta folosește resursele primăriei pentru a-și face campanie electorală, dar și fapte de corupție.

Reporterii ziarului Incomod l-au întrebat dacă a adus acuzațiile și în atenția organelor abilitate să efectueze cercetări și dacă deține dovezi. Gabriel Ștefănescu spune că are dovezi și că a depus o sesizare la Biroul Electoral de Circumscripție în ceea ce privește neregulile din campanie, iar despre acuzațiile de corupție spune că așteaptă ca Adrian Dumitru să se auto-denunțe.

“Sunt fapte foarte grave, dacă se auto-denunță procurorii “mai lasă” din pedeapsă, auto-sesizarea este în avantajul lui. Alți contra-candidați de-ai lui au depus și sesizări. Oricum, în baza acestui comunicat, autoritățile sunt obligate să se autosesizeze. Eu am făcut sesizare la BEC, dar nu sunt singurul, au făcut și ceilalți candidați. Un candidat de la alt partid a depus și probe și liste de martori, eu dețin de asemenea probe. Eu nu mă lupt cu un primar, mă lupt cu un sistem corupt”, a declarat Gabriel Ștefănescu pentru ziarul Incomod.

Mai jos redăm integral comunicatul de presă emis de acesta:

“În data de 12 septembrie 2020 a avut loc ședința conducerii filialei partidului PRO ROMÂNIA din comuna Blejoi, județul Prahova care a analizat modul de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 rezultând că ne confruntăm cu o campanie atipică din cauza pandemiei și a regulilor restrictive stabilite de Guvernul României prin restrângerea numărului de persoane care pot participa la adunări publice.  În aceste condiții ne confruntăm cu o concurență inegală și abuzivă din partea actualului primar Adrian Dumitru și a consilierilor locali care aparțin PSD. În timpul campaniei electorale, în urma propriilor constatări, dar și a discuțiilor cu locuitorii am fost sesizați despre unele fapte de corupție, abuzuri și ilegalități comise de primarul comunei Blejoi care se află de 16 ani în această funcție împreună cu majoritatea membrilor consiliului local.

Dorim să aducem pe această cale la cunoștința publicului, a autorităților din județul Prahova, cât și a Biroului Electoral de Circumscripție al comunei Blejoi o serie de fapte abuzive și ilegale ale primarului comunei Blejoi Adrian Dumitru și ale consilierilor săi în funcție care sunt și candidați la funcțiile de primar și consilieri locali la viitoarele alegeri, care au încălcat prevederile Legii electorale.

În timpul campaniei electorale primarul și consiliul local în funcție au luat hotărâri prin care se utilizează fondurile primăriei pentru finanțarea dotării bisericii din satul Ploieștiori cu circa 150 mii lei, creșterea valorii unor ajutoare pentru unele categorii defavorizate de persoane dintre care unele erau deja stabilite prin lege, organizarea unei ceremonii bisericești la care au participat peste 200 de persoane din Blejoi, având ca scop sfințirea unei troițe unde primarul și consilierii săi locali, alături de câțiva preoți au împărțit pungi cu diverse cadouri unor cetățeni din comună. Aceste fapte vizează o campanie care folosește în mod mascat fondurile publice ale primăriei, fapte care au mai fost sesizate și de alți candidați ai altor formațiuni politice care au depus probe filmate și declarații ale unor martori la eveniment. Declarațiile de avere și de interese ale domnului Adrian Dumitru sunt incomplete, el având o avere mult mai mare decât cea declarată și o serie de interese în companii pe care nu le-a declarat în totalitate, fapt cunoscut de mai mulți apropiați ai săi, de mai mulți locuitori, cât și de către unii angajați ai primăriei. Totodată folosește ziarul Info Blejoi, finanțat din bugetul Primăriei, pentru propria campanie electorală în care a prezentat numai consilierii partidului sau fără a prezenta și contracandidații. Așadar, acesta își face campanie electorală pe bani din bugetul Primăriei. Campania electorală din comuna Blejoi este viciată de atitudinea și comportamentul abuziv al primarului și consilierilor locali care nu respectă regulile stabilite prin lege, astfel:

1.    A lăsat fără apă potabilă timp de patru zile o parte dintre locuitorii satului Blejoi situat în partea de nord a comunei fără să ia din timp măsurile cuvenite, mai ales în perioada de pandemie. Circa 120 de familii nu au avut condiții de asigurare a igienei. Această situație s-a datorat faptului că în urmă cu patru ani locuitorii din acesta zonă a comunei nu l-au votat pe Adrian Dumitru, actualul primar în funcție, iar gestul său a fost o răzbunare a sa pentru că se cunoștea de câțiva ani că acea zona are probleme cu alimentarea cu apă potabilă și nu a luat nicio măsură de corectare a situației. Numai după o manifestație a câtorva locuitori în fața primăriei și intervenția scrisă a unor contracandidați către primar acesta a luat imediat măsuri și a găsit soluția că zona în cauza să fie alimentată cu apă. În afară de acestea semnalăm mai multe ilegalități și abuzuri ale primarului Adrian Dumitru comise în formă continuă de un grup de mai multe persoane în perioada de 16 ani de când este în funcție, acesta bazându-se pe faptul că multe dintre fapte s-au prescris, neglijând aspectul că pentru fraudele din banii publici este sarcina procurorului să stabilească prescrierea.

2.    Actualul primar în funcție a tolerat în ultimii 4 ani practicarea evaziunii fiscale de către mai multe societăți comerciale care au sediul pe teritoriul comunei Blejoi obligându-le ca în perioada campaniei să își îndemne angajații care locuiesc în comună să voteze cu acesta sau să lipească afișe la sediile firmelor cu portretul său pentru a-i face campanie.

3.    Primarul Adrian Dumitru a permis unor societăți comerciale de construcții care au efectuat lucrări de reparații și/sau de investiții pentru primăria Blejoi și alte localități în decursul ultimilor patru ani si mai mult să exploateze mii de metri cubi materiale de construcții (pietriș și nisip) din albia râului Teleajen, dovadă fiind gropile uriașe lăsate de cei care au efectuat exploatarea acestora fără autorizație și fără a plăti vreo taxa. O altă categorie de firme au început să umple o parte din acele gropi cu materiale rezultate din demolarea unor clădiri și cu gunoaie. Față de aceste fapte care au caracter continuu în ultimii patru ani si mai de mult nu s-au sesizat nici compania Națională Apele Române serviciul Prahova, nici Garda de Mediu și nici poliția locală care are montate camere video pe căile de acces către albia râului Teleajen. În acest caz există suspiciuni rezonabile de corupție a primarului care a tolerat exploatarea ilegală a materialelor de construcții din albia râului Teleajen și nu a acționat în spiritul legii când a aflat despre aceste fapte.

4.    Până în prezent comuna Blejoi nu are o rețea funcțională de canalizare pentru apele reziduale și pluviale, aceste se scurg direct în albia râului Teleajen, în caz de ploaie provoacă inundarea unor locuințe, iar stația de epurare din zona satului Țânțăreni pentru care s-au cheltuit câteva sute de mii de euro nu este funcțională, iar termenul de punere în funcțiune este depășit. În acest caz pe lângă incompetența constructorului există și suspiciunea de corupție a primarului care nu a dispus urmărirea lucrărilor de execuție pe faze de lucrări de un diriginte de șantier.

5.    Cartierul ALBERT situat în parte pe teritoriul comunei Blejoi, în imediată vecinătate a municipiului Ploiești deși este foarte nou, are străzile late de numai 6 metri, fără trotuare pe ambele părți sau numai pe o parte, fiind sub standardele oficiale care prevăd că străzile să aibă o lățime de minim 9 metri, îngreunând intervenția autovehiculelor de salubritate, de pompieri și de salvare. În acea zonă nu există prevăzuți hidranți pentru situații de incendii. Situația cadastrală a terenurilor și locuințelor din cartierul Albert situate pe teritoriul comunei Blejoi este neclară ca și valoarea taxelor și impozitelor pe care le plătesc locuitorii.

Și în cazul eliberării unor autorizații de construcție în acest cartier există suspiciuni rezonabile de corupție a primarului Adrian Dumitru care este în funcție de 16 ani, zona fiind și în prezent în faza de dezvoltare, fără să existe planuri cadastrale și arhitecturale clare, zona fiind un amestec de case, vile cu unu, două sau trei niveluri, cât și blocuri de locuințe.

6.    În decursul ultimilor 4 ani pe șoseaua de centură a orașului Ploiești situată pe  teritoriul comunei Blejoi în partea de nord est, s-au construit mai multe sensuri giratorii deși aceasta are statut de drum național și este în administrația CNAIR, iar investițiile trebuiau făcute din fondurile acesteia și înregistrate de această companie națională ca bunuri din domeniul public al statului și nu în domeniul local. Aceste sensuri giratorii nu sunt înregistrate nici la Primăria Blejoi și nici la CNAIR și există suspiciuni rezonabile că valoarea lucrărilor a fost mult supraevaluată, iar în cazul sensului giratoriu din dreptul cimitirului din satul Ploieștiori s-au cheltuit din bugetul comunei circa 900 000 Euro, cam de trei ori valoarea pentru o lucrare de circa 200 mp. În acest caz nu mai există suspiciuni de corupție ci certitudine. În același mod, cu cheltuieli majorate s-au mai construit două sensuri giratorii în zona magazinelor Jumbo și reprezentanța Renault. Nu dorim să se înțeleagă faptul că aceste sensuri giratorii nu sunt necesare, ba dimpotrivă sunt utile fluidizării traficului, dar au fost construite cu bani din bugetul comunei Blejoi pe un drum național ca și alte lucrări cum ar fi instalarea unor parapeți metalici pe drumul național în zona satului Țânțăreni care au blocat accesul la câteva terenuri proprietate privată, cetățenii neputând folosi sau valorifica acele terenuri. S-a mai construit o pistă de biciclete cu costuri duble care începe din dreptul primăriei și se termină la un kilometru de oraș în zona rafinăriei Vega, în niște tufișuri, nefăcând efectiv legătură cu orașul și nu este utilă locuitorilor, cheltuiala banilor publici fiind ineficientă. Acea pistă a început să se degradeze datorită calității defectuoase a construirii ei, fundația acestei lucrări nefiind făcută în conformitate cu proiectul și normele tehnice din construcții.

7.    În ultima luna a fost construită prima stradă modernizată din comună și anume în satul Ploieștiori în dreptul dispensarului. Această investiție a costat dublu deoarece constructorul nu a lucrat după un proiect și a pozat greșit conductele de canalizare, cele de gaze, apă și tubulatură pentru rețeaua electrică, turnând și un strat de asfalt. Lucrarea a fost refăcută de la zero pe cheltuiala primăriei până la această dată, de către o firma de casă a primăriei conduse de Adrian Dumitru și nu are prevăzut nici un hidrant pentru cazuri de incendiu. Cu un an în urmă această stradă fusese acoperită cu un strat asfaltic care înseamnă tot o cheltuială ineficientă. În toată comuna nu există astfel de hidranți deși ISU nu avizează lucrări care nu au prevăzut așa ceva.

8.    Comuna Blejoi are un buget anual din taxe și impozite în principal, în valoare de 5,2 milioane Euro comparativ cu comunele Bucov și Păulești care sunt la circa jumătate din valoarea acesteia, iar aceste comune au reușit să construiască drumuri și rețele de utilități (apă, canal, gaze, canalizare) la standard European.

9.    În ultimii 4 ani bugetul comunei Blejoi a fost de circa 20,8 milioane Euro și dacă se ia în considerare valoarea de 30% a economiei subterane recunoscută la nivel European și național, există suspiciuni de fraudare a bugetului comunei Blejoi cu suma de 6,24 milioane Euro în această perioadă având în vedere nefuncționarea controlului intern la nivelul primăriei conform  standardelor de management și control intern și a lipsei totale de transparență în utilizarea banilor publici.

10.  În zona fostelor ferme de creșterea păsărilor situate pe teritoriul comunei sunt multe spații închiriate unor societăți comerciale unde se desfășoară activități de depozitare sau lucrative fără niciun control din partea primăriei, practicându-se evaziunea fiscală. În acea zonă există un depozit care conține baloți de mase plastice de ordinul a mii de metri cubi. Lângă aceste spații de depozitare există o vilă de peste 300 mp pe un teren de circa 800 mp înconjurat de gard deși în acea zonă PUZ nu prevede construcția de locuințe și este evident că autorizația de constructive este ilegală și nici taxele către primărie nu reflectă realitatea.

11. Echipa de fotbal a comunei are un singur jucător titular din Blejoi ceilalți fiind din comunele limitrofe și i se alocă anual un buget de 3 milioane lei/an la care se mai adaugă sponsorizări de circa un million de lei, din care jucătorii primesc o indemnizație lunară modică. Fondurile alocate învățământului din comună sunt de 5 ori mai mici. Parte din fondurile echipei de fotbal merg spre societatea comercială a fostului consilier local Boieroiu Cristian care face servicii pentru echipa de fotbal fiind într-un caz clar de conflict de interese. Este de remarcat faptul că pe teritoriul comunei funcționează mai multe localuri care pot deservi echipa clubul local de fotbal, primarul Dumitru Adrian preferă numai pe cel al fostului său consilier local. Și acest club sportiv, subordonat primăriei, funcționează fără nici un control privind utilizarea banilor proveniți din bugetul comunei.

12. În primăria Blejoi lucrează mai mulți angajați care au diferite grade de rudenie cu primarul și conform organigramei primăriei primarul beneficiază și de consultanța a 45 de consilieri plătiți foarte bine de acesta deși mulți nu au fișe de post cu atribuții și responsabilități clare, mulți sunt foști pensionari, chiar și militari cu pensii lunare de peste 5.000 lei, iar dintre locuitorii  comunei nu se cunoaște să fi angajat astfel de consilieri.

13. Compartimentul financiar al primăriei este condus de o doamna care este cumnata primarului și mai are o angajată care este fina acestuia, iar acestea dau vize de control financiar preventiv, respectarea ordinului MFP privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale nu se respectă.

14. Situația cadastrală a comunei este incertă în mai multe parcele nedând posibilitatea proprietarilor să beneficieze de drepturile pe care le au, iar mulți locuitori nu au primit certificatele de proprietate, iar primarul a devenit un agent imobiliar în special pe zona dintre cartierul Albert și șoseaua de centură pentru că nu se poate înstrăina nici un teren fără acordul său.

În condițiile mai sus prezentate, conducerea partidului PRO ROMÂNIA, filiala Blejoi, solicită primarului Adrian Dumitru să se retragă de pe listele de candidați la consiliul local al comunei și de primar și depunerea de către acesta a unui autodenunț la organele legal abilitate, cât și de către consilierii locali și persoanele din cadrul Primăriei Blejoi care au cunoștință despre faptele sale de corupție pentru a evita cazurile de complicitate la fraude din banii publici. Solicităm totodată domnului Bogdan Toader să treacă peste legătură de prietenie cu finul său, primarul din Blejoi, iar ca președinte al Consiliului Județean Prahova să se delimiteze de modul defectuos în care domnul Adrian Dumitru a condus primăria Blejoi și de faptele sale ilegale privind gestionarea abuzivă a bugetului comunei în ultimii patru ani, cât și faptele de încălcare a legii electorale în actuală campanie și să îi retragă sprijinul politic. Solicităm domnului Prim Ministru Ludovic Orban al Guvernului României să dispună un control al Corpului de control al Guvernului la primăria din Blejoi pentru faptele mai sus menționate.

Președintele Filialei Blejoi a partidului PRO ROMÂNIA,
Gabriel Ștefănescu”, se arată în comunicatul de presă remis.

N.R.: Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere și din partea lui Adrian Dumitru care va fi publicat în măsura în care va fi remis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here