fbpx
duminică, iunie 16, 2024
spot_img

Primarul din România cu cel mai mult pământ în declarația de avere. Cine este și ce proprietăți are

Citește Și

- Reclamă -

De-a lungul celor patru mandate, primarul din localitatea Grădina, județul Constanța a crescut de la 190 de hectare la peste 3.000. ”N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget”, a explicat primărița Gabriela Iacobici (PSD). 

Primarul cu cel mai mult pământ se regăsește printre satele cu minarete din Dobrogea, într-un sertar al unei primării din Constanța. 

Conform hotnews.ro, un site de investigații a analizat peste 3.000 de declarații de avere ale primarilor din țară. Aceștia reprezintă 96% din edilii din mandatul 2020-2024, iar mulți dintre ei candidează din nou. 

- Reclamă -

Datele au arătat că primarii dețin 42.000 de hectare, de două ori suprafața Bucureștiului. Analiza declarațiilor au scos în evidență și cazuri cu foarte mult pământ, păduri sau fără nicio avere declarată. 

Primărița localității Grădina din județul Constanța are peste 3.000 de hectare. Aceasta a crescut de la 190 de hectare la 3.000.

Dintre cele 3.000 de hectare, 1.000 sunt pe raza localității Grădina. La ultimele alegeri, Iacobici a fost votată de 492 de oameni, fiind și singura candidată. 

- Reclamă -

La ieșirea din localitatea Grădina încep atât proprietățile familiei Iacobici, dar și cel mai mare parc eolian terestru din Europa, transmite hotnews.ro.

Conform analizelor, primele trei din cele 240 de turbine sunt ridicate de firma deținută 100% de Ion Iacobici, soțul primăriței din Grădina. 

În 2022, contractele legate de eoliene trecute în declarația din 2023, referitoare la anul anterior, i-au adus familiei Iacobici 261.910 lei. 

Vânzările de cereale le-au adus 2.368.000 lei, nutrețul 103.200 lei, iar subvențiile la APIA au adus peste 2,3 milioane de lei. Veniturile totale s-au ridicat la aproape un milion de euro. 

- Reclamă -

Reproterii Snoop s-au deplasat în Grădina și au i-au contactat pe soții Iacobici. Inițial, edilul a refuzat să discute cu jurnaliștii, iar aceștia au surpins-o ulterior ieșind din primărie. 

”Avem o suprafață destul de mare, da. N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget. Din 1990 fac agricultură, terenurile rudelor, părinților, moștenirile, terenurile rudelor noastre plecate la Constanța ni le-au dat să le lucrăm. Ni le-au dat în arendă, apoi încet-încet le-am cumpărat. Sunt 40 de ani de când facem agricultură, creșterea animalelor…”, a declarat Gabriela Iacobici.

Ion Iacobici a coborât de pe tractor și a explicat reporterilor cum încă este interesat, în continuare, de terenurile din zonă, „cumpăr dacă se ivește ocazia, sunt foarte atașat de pământ”, și că nu poate fi vorba de ceva „tendențios” cu eolienele. Așezarea este aleasă de firma care le montează. 

Acest fapt este întărit și de ce a spus soția sa : că a cunoscut-o la fostul IAS (Întreprindere Agricolă de Stat), s-au apucat de agricultură și au dezvoltat afacerea în timp.

”E și normal să fie așa. În momentul în care te angajezi, când doamna s-a angajat să candideze, trebuie să fii un om care să reflecte că e un bun gospodar. Noi suntem și foarte generoși, facem gesturi de întrajutorare. Am cedat terenuri și către Arhiepiscopia Tomisului, unde e nevoie de o mănăstire, de o biserică. Așa îmi dictează conștiința. Că am plecat de jos. Eu apreciez oamenii cu situație financiară. La un moment dat trebuie să te oprești și să dai și la comunitate”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie lovită mortal în timp ce traversa un drum din Prahova

O femeie de 62 de ani a murit sâmbătă, după ce a fost lovită de o mașină condusă de...