nicusor dan primar bucuresti
Nicuşor Dan, primarul municipiului Bucureşti, a fost găsit într-o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat Parchetul, reclamând şi un abuz în serviciu comis de acesta.

Potrivit ANI, primarul Capitalei ar fi fost într-o situaţie de incompatibilitate în anumite perioade ale mandatului, când a condus şi unele instituţii sau structuri de servicii publice din subordinea administraţiei locale. Mai departe, Agenţia Naţională de Integritate consideră că primarul s-a aflat şi în conflict de interese în momentul în care a iniţiat demersurile pentru majorarea bugetului uneia dintre aceste structuri.

Primarul a reacţionat după informarea publicată joi de ANI şi susţine că instituţia a interpretat legea într-un mod eronat şi că acuzaţiile împotriva lui sunt nefondate.

Cele mai grave dintre acuzaţii sunt de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. ANI a mai anunţat, în aceeaşi informare, că a sesizat Parchetul, considerând că Nicuşor Dan a folosit resursele Primăriei pentru a contesta în instanţă o amendă şi ulterior a achitat-o din bani publici.

Nicuşor Dan, reclamat la Parchet

“Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către DAN NICUȘOR DANIEL a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:
– amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice  DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru  DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
– în perioada 07 august – 07 septembrie 2021,  prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general  al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului  ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, se arată în informarea ANI.

Totodată, instituţia anunţă că a sesizat şi Curtea de Conturi, cu privire la legalitatea achitării din bani publici a amenzii contravenționale aplicate primarului, dar şi Prefectura Bucureşti, cu privire la situaţia de incompatibilitate.

Nicuşor Dan: “Instituţia are o interpretare eronată a legii”

Primarul Capitalei a anunţat, într-un mesaj publicat pe contul oficial de Facebook, că va contesta raportul ANI.

“Voi ataca în instanță în termenul legal Raportul Agenției. Agenția imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.
1. Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.
2. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”, a transmis Nicuşor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here