Pe final de mandat, primarul Adrian Dobre se laudă cu o cheltuială de proporții. Aproximativ 10 milioane de euro este contribuția primăriei la o investiție privind amenajarea unui terminal multi-modal pentru mijloacele de transport în zona Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Programul este finanțat parțial prin Programul Operațional Regional, dar aproape jumătate din sumă va fi suportată de municipalitate. Însă, se pune întrebarea de unde va avea primăria Ploiești bani pentru această investiție.

“Menționăm că, proiectul “Creșterea mobilității traficului prin realizarea terminalului multimodal Nord-Vest, incluzând și spații de parcare pentru moduri de transport auto și biciclete (Zona Spital Județean)” este în valoare totală de 98,197,848.83 lei. Valoarea totală eligibilă este de 52,594,092.27 lei, iar cheltuielile totale contribuţie proprie (la cheltuielile eligibile și neeligibile) sunt în cuantum de 46,655,638.41 lei.”, a anunțat primăria Ploiești, într-un comunicat de presă privind semnarea contractului de finanțare de către primarul Adrian Dobre.

De altfel, chiar edilul s-a plâns în repetate rânduri de situația financiară a primăriei Ploiești, spunând că mare parte din bani se cheltuie cu salariile bugetarilor, iar diferența nu este suficientă pentru investiții majore. Chiar și așa, iată că acum primarul, pe final de mandat, decide ca primăria pe care o conduce să se înhame la un proiect atât de mare, la care aportul municipalității este de 10 milioane de euro.

Ca o paralelă, în anul 2020, pentru reparații și întreținere la 87 de unități de învățământ se cheltuie 3,1 milioane de lei. Tot în acest an, în buget a fost prevăzută suma de 1,6 milioane de lei pentru reparații și întreținere drumuri. În timp ce cu 3,2 milioane de lei se repară 87 de școli, creșe și grădinițe, și cu jumătate din sumă se repară toate drumurile din oraș, e ușor de realizat amploarea investiției și a efortului financiar pentru acest proiect.

De precizat este și că municipalitatea mai are posibilitatea să cheltuie 44 de milioane de lei din creditele pe care le-a contractat. Prin urmare, nici dacă ar destina integral acești bani pentru proiectul privind terminalul multi-modal, tot nu ar fi suficient, lipsind peste 2,5 milioane de lei.

Reporterii ziarului Incomod l-au întrebat pe primarul Adrian Dobre care este sursa celor zece milioane de euro, dar acesta nu a răspuns.

Redăm mai jos comunicatul integral emis de primăria Ploiești referitor la semnarea contractului de finanțare a proiectului:

“Primarul Municipiului Ploiești, domnul Adrian Florin Dobre, a semnat contractul de finanțare a proiectului “Creșterea mobilității traficului prin realizarea terminalului multimodal Nord-Vest, incluzând și spații de parcare pentru moduri de transport auto și biciclete (Zona Spital Județean)”.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Operaţiunea – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Obiectivul general al acestui proiect, de care va beneficia Municipiul Ploiești, constă în asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Astfel, prin intermediul acestui proiect se va asigura în primul rând creșterea calității și siguranței transportului public în Municipiul Ploiești, obiectiv care se va realiza în decurs de 24 luni de la semnarea contractului de finanțare. Măsurile prevăzute pentru a fi implementate în acest context sunt  următoarele:

 • Construire clădire stație capăt de linie (cu sală de așteptare, case de bilete, grupuri sanitare, punct sanitar, camera pentru mama și copil, zonă destinată șoferilor, camere tehnice, spațiu interior de joacă pentru copii, spațiu pentru dispeceratul sistemului de management al traficului);
 • Amenajarea peroanelor de îmbarcare/ debarcare pentru călători;
 • Amenajarea de platforme rutiere pentru accese;
 • Instalarea panourilor de afișare electronice: în stațiile de așteptare (în cadrul terminalului) și cele de tramvai și troleibuz;
 • Realizarea unei parcări pentru autoturisme, de tip „park and ride” (în cadrul terminalului).

Totodată, un alt obiectiv important urmărit prin punerea în aplicare a proiectului este scurtarea timpului de călătorie pentru transportul public și reducerea congestiei din traficul rutier, în Municipiul Ploiesti, în decurs de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Măsurile prevăzute pentru a fi implementate în acest context sunt  următoarele:

 • Realizarea dispeceratului pentru sistemul de management al traficului și e-ticketing ce include hardware-ul si software-ul necesare – în cadrul terminalului intermodal;
 • Instalarea de senzori de detecție a traficului, de module de comunicație cu elementele de semaforizare, de module de detecție a poziției în trafic;
 • Realizarea de lucrări de upgrade (modernizare) a sistemului de semaforizare pentru un număr de 13 intersecții.

Al treilea obiectiv important, care se va realiza prin implementarea acestui proiect, va fi reglementarea circulației mijloacelor de transport rutiere și a circulațiilor velo și pietonale, în zona de Nord a Municipiului, prin reconfigurarea străzii Găgeni, care se va realiza în decurs de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Măsurile prevăzute pentru a fi implementate în acest context sunt  următoarele:

 • Extinderea carosabilului zonei ce include bucla căii de rulare a tramvaiului și intrarea Spitalului judetean, în scopul integrarii peroanelor tramvaielor în zona de transfer multimodal;
 • Amenajarea a trei parcări de biciclete pe strada Găgeni (cca. 30 locuri în fiecare parcare);
 • Pistă de biciclete cu dublu sens, pe partea dreaptă a străzii Găgeni, dinspre intrarea în municipiu către Șoseaua Nordului;
 • Amenajarea trotuarelor și pistelor de biciclete, în cadrul terminalului intermodal.

Menționăm că, proiectul “Creșterea mobilității traficului prin realizarea terminalului multimodal Nord-Vest, incluzând și spații de parcare pentru moduri de transport auto și biciclete (Zona Spital Județean)” este în valoare totală de 98,197,848.83 lei. Valoarea totală eligibilă este de 52,594,092.27 lei, iar cheltuielile totale contribuţie proprie (la cheltuielile eligibile și neeligibile) sunt în cuantum de 46,655,638.41 lei.”

2 COMENTARII

 1. Ce sa i ceri unui mincinos,puturos si habarnist care doar incaseaza salariul gras pentru ca s a trezit primar ales de unii spalati pe creier? Mai bine sa spuna ce a facut sau ce trebuia sa faca pentru ca nu se vede nimic bun,decat majorari la servicii pentru populatie,oare de ce,cine ia spaga?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here