De la 1 ianuarie 2018, salariile angajaților primăriei Ploiești au suferit noi modificări! Totuși, în timp ce unii angajați nu au parte de creșteri spectaculoase, la alții se simte diferența.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local nr. 514 din 20 decembrie 2017, salariile primarului, viceprimarilor, administratorului public și ale angajaților Finanțelor Locale au crescut considerabil, în timp ce salariații primăriei și ai Poliției Locale nu se bucură de aceleași avantaje. În plus, și consilierii personali ai primarului Adrian Dobre câștigă mai mult.

Cum este posibil acest lucru? În iulie 2017, când au fost majorate salariile funcționarilor publici, au fost stabiliți coeficienții care se aplică la salariul de bază. Astfel, salariul de bază de atunci, 1.450 lei, se înmulțea cu coeficientul stabilit conform anexelor, în funcție de fiecare sumă. La acel moment, primarul, care are coeficient 9, încasa 13.050 lei, iar viceprimarii și administratorul public, cu coeficient 8, 11.600 lei.

Cum salariul de bază s-a modificat la 1.900 lei, primarul Adrian Dobre a întocmit în luna decembrie un proiect de hotărâre care a și fost votat prin care modifica coeficienții salariilor funcționarilor publici. Numai că prin proiectul din decembrie au fost modificați toți coeficienții cu excepția celor aplicați primarului, viceprimarilor și administratorului public. Astfel, în timp ce toți angajații cu excepția SPFL au coeficienți mai mici și, implicit, salarii diferite, conducerea primăriei încasează mai mulți bani. Un calcul simplu arată că primarul Dobre câștigă de la 1 ianuarie 17.100 lei, iar viceprimarii și administratorul public 15.200 lei, brut.

Iar cireașa de pe tort de abia acum vine! Primarul Adrian Dobre încasează și indemnizație pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene de 25% din salariu, adică încă 3.263 lei brut. Astfel, venitul primarului Dobre se ridică la 20.363 lei brut, adică aproape 12.000 lei net.

Legea spune că:

(2) Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%., potrivit OUG nr. 91/2017.

Iar Adrian Dobre nu numai că primește maximul, de 25%, dar este și singurul care beneficiază de această indemnizație, pe care ar fi putut să o primească și viceprimarii, potrivit legii. Culmea, Direcția Relații Internaționale, care se ocupă de implementarea proiectelor pe fonduri europene, este în subordinea viceprimarului Cristian Ganea, iar acesta nu primește indemnizația aferentă, ci doar primarul.

În paralel, angajații SPFL și consilierii personali ai primarului Adrian Dobre beneficiază de asemenea de coeficienți măriți de la 1 ianuarie, angajații direcți ai primăriei fiind singurii la care se aplică coeficienți micșorați. De altfel, la proiectul de hotărâre din 20 decembrie sindicatele Poliției Locale și ale primăriei au transmis în scris că nu sunt de acord cu propunerea făcute de primarul Dobre pentru proiectul de hotărâre, dar consilierii locali nu au ținut cont de opinie și au votat favorabil. Dacă s-ar fi menținut coeficienții pentru toată lumea, nu doar pentru conducerea primăriei, toți angajații ar fi avut salarii mult mai mari.

În contra-partidă, la Consiliul Județean Prahova, coeficienții nu au suferit nicio modificare, astfel că odată cu majorarea salariului minim, angajații CJ Prahova încasează de la 1 ianuarie salarii mai mari.

N.R.: Reporterii ziarului Incomod l-au sunat pe primarul Adrian Dobre pentru un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns la telefon. Întrebarea pe care doream să i-o adresăm este de ce pentru restul angajaților a micșorat coeficienții, în timp ce pentru el, pentru viceprimari și pentru administratorul public au rămas la fel.

Citește și:

2017 – un an dezastruos pentru primarul Adrian Dobre

Primăria condusă de Adrian Dobre pierde zeci de milioane de lei care ar fi putut fi cheltuite pentru investiții

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here