Reabilitarea sistemului de termoficare al Ploieștiului reprezintă unul dintre principalele obiective de investiții aflate atât pe masa Consiliului Județean Prahova, cât și a municipalității. Totodată, Primăria Ploiești caută soluții viabile, astfel încât să reducă prețul de producție a gigacaloriei. Asta în condițiile în care autoritățile publice locale nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, reabilitarea sistemului de termoficare al Ploieștiului reprezintă unul dintre principalele obiective de investiții aflate atât pe masa Consiliului Județean Prahova, cât și a municipalității.

De altfel, executivul județean a depus, la sfârșitul anului trecut, cererea de finanțare pentru reabilitarea, cu ajutorul fondurilor europene, a rețelei primare de termoficare a Municipiului Ploiești, în lungime de aproximativ 25 km.

Valoarea proiectului de investiții este de 114.753.366,92 de lei (aproximativ 24.000.000 de euro) și acesta va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 7 – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în orașele selectate, obiectivul specific 7.1 – Creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și distribuție a energiei termice în orașele selectate.

În paralel, conducerea Primăriei Ploiești caută şi alte variante de investiții care ar putea duce la reducerea prețului gigacaloriei.

Una dintre soluții identificate este construirea unei unităţi de cogenerare a căldurii. Potrivit primarului Andrei Volosevici, proiectul presupune construirea unui incinerator de deşeuri, care, din punct de vedere economic, ar determina un câştig dublu. Acest câștig este dat pe de-o parte de eliminarea taxei de depozitare a gunoiului, iar pe de altă parte, municipalitatea nu ar mai fi nevoită să plătească materia primă pentru încălzire.

Ceea ce rămâne însă de analizat este dacă proiectul poate fi implementat având în vedere normele de protecţie a mediului.

O altă soluție pe care primarul Andrei Volosevici o are în vedere  este construirea aşa-ziselor minicentrale de cartier, însă şi aici sunt nişte discuţii, unele legate de nivelul de poluare al acestora, altele despre cine ar urma să le gestioneze.

“Singura soluţie care ar putea fi aplicată în următorii trei-cinci ani este un incinerator care să utilizeze ca materie primă gunoiul şi să cogenereze căldură. Iar atunci, materia primă fiind dată tot de noi, nu mai plătim nici pentru depozitarea gunoiului. Acesta ar putea asigura necesarul pentru tot municipiul. Avem în plan o investiţie de acest gen, e discutată. O altă variantă de lucru este cea legată de minicentrale de cartiere”, a mai declarat primarul Andrei Volosevici.

Inițiativa edilului de a găsi o soluție prin care să se fie redus prețul gigacaloriei vine în contextul în care, începând cu această primăvară, autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea de a acorda subvenţii la apă caldă și căldură (mai multe amănunte aici)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here