Specialiștii au stabilit concluziile preliminare în cazul dublei prăbușiri care a avut loc, pe 2 martie, în județul Constanța. Un MiG-21 LanceR care făcea patrulare aeriană s-a prăbușit în zona localității Cocealag. La scurt timp, un elicopter IAR 330 Puma trimis în recunoaștere la fața locului a căzut cu 7 oameni la bord. 

În raport, nu apare, deocamdată, o cauză tehnică care să fi dus la prăbușirea avionului, cel puțin.

Din analizele efectuate până acum, rezultă că atât avionul, cât și elicopterul s-au prăbușit “din cauza unui cumul de factori umani și de mediu”.

Cu alte cuvinte, vremea extrem de rea la acel moment, vizibilitatea foarte redusă, dar și posibile erori umane au dus la prăbușirea celor două aparate.

 

“Din informaţiile obţinute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare”, susţin surse militare, pentru adevarul.ro.

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbuşindu-se în zona localităţii Cogealac.

Un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.  Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei şapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 şi-au pierdut viaţa în urma acestor accidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here