fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Primele maşini electrice de curse din România au fost construite de elevii unui liceu din Braşov – FOTO

Citește Și

- Reclamă -

30 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil din Braşov au construit primele maşini electrice de curse din România, acestea fiind prezentate publicului, luni, la deschiderii noului an şcolar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 30 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil au lucrat toată vacanţa de vară pentru a construi primele maşini electrice de curse din România, iar luni, în prima zi de şcoală, aceştia au prezentat cele trei monoposturi colegilor, profesorilor, dar şi curioşilor care au avut ocazia să le vadă în acţiune.

- Reclamă -

„Fiecare monopost este echipat cu câte un motor electric de 240 de volţi, care este alimentat de două baterii pe plumb de 12 V. Acest motor generează un cal putere, iar autonomia este de aproximativ o oră şi jumătate”, a explicat Andrei Dumitru din partea companiei Siemens Industry Software, care a fost parteneră în proiectul derulat de elevi şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu.

Elevii au lucrat în echipă şi fiecare a venit cu câte o inovaţie pentru a îmbunătăţi performanţele maşinilor de curse.

Totodată, fiecare dintre cele trei echipe a fost coordonată de profesori din cadrul liceului, respectiv de Manuela Şerban, Laura Niţulescu, Titu Mastan şi de Monica Schiller şi a fost îndrumată tehnic de specialişti din cadrul companiei Siemens Industry Software şi de studenţi ai echipei BlueStreamline din cadrul Universităţii Transilvania, prima din România care a proiectat şi construit un monopost pentru competiţia Formula Student

- Reclamă -

„Modelul a fost creat la început virtual cu ajutorul unui soft, iar apoi a fost construit şi fizic. Fiecare echipă a venit cu câte o propunere inovatoare, de exemplu instalarea unor senzori de temperatură la baterii, senzori de consum sau senzori de viteză. S-au făcut deja şi primele teste pe un circuit omologat din judeţ, iar viteza maximă atinsă a fost de 42 de kilometri pe oră”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Călin Husar, coordonator tehnic al proiectului din partea companiei Siemens.

Monoposturile au fost testate luni şi în curtea colegiului, urmând ca zilele viitoare elevii să le monteze şi caroseriile, al căror design l-au conceput tot cu ajutorul unui soft special.

Cele trei maşini electrice se vor întrece în prima cursă de monoposturi electrice din România, care va avea loc pe 23 septembrie, în parcarea Coresi Shopping Resort, iar echipa câştigătoare va reprezenta România la un campionat internaţional al monoposturilor electrice care va avea loc în Anglia.

Proiectul derulat de colegiul braşovean este unul dintre cele 10 proiecte finanţate prin programul Fondul Ştiinţescu Braşov, dezvoltat de Fundaţia Comunitară Braşov, alături de Romanian-American Foundation, cu sprijin financiar din partea partenerilor Siemens Industry Software, Benchmark, Viessmann, Turist Info.ro şi Hastag Kiwi.

- Reclamă -

În perioada 2017-2018, la ediţia pilot a Fondului Ştiinţescu, 10 echipe cu elevi, părinţi, profesori şi oameni pasionaţi de STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) dezvoltă împreună proiecte care explorează lumea fascinantă a ştiinţelor: laboratoare interdisciplinare de matematică, programe de robotică, ateliere şi târguri de ştiinţe, maşini de curse şi dispozitive de studiu al fenomenelor meteorologice.

Sursa: mediafax.ro

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Alexandru Săraru: ”AUR Prahova susține demersul sindicaliștilor TCE și cere medierea conflictului de muncă”

După ce Ziarul Incomod a anunțat în exclusivitatea că sindicaliștii din TCE Ploiești se pregătesc de grevă generală prin...
Sari la conținut