Primul caz de hepatită acută severă a fost înregistrat în România la o fetiță de cinci ani. Ministerul Sănătății a oferit detalii despre starea copilei:

“Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Până la data de 21 aprilie, Biroul Regional OMS pentru Europa raportase 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, ceea ce înseamnă că nu au fost detectate virusurile hepatice cunoscute până în prezent, mai transmite Ministerul Sănătății. Cazurile au fost înregistrate la copii cu vârsta între o lună și 16 ani.

Aceste cazuri au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter, mai explică reprezentanții Ministerului Sănătății.

La 74 dintre cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

“Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here