Noile consilii din Prahova nici nu și-au intrat încă complet în drepturi și deja avem primul mare scandal politic din județ! Mărul discordiei este protocolul semnat de PSD și ALDE, prin care aceștia au majoritate în consilii, astfel încât chiar și în localitățile unde liberalii au câștigat primăriile, “tonul” îl dau social-democrații și liberal-democrații.

Este și cazul de la Ploiești, unde Adrian Dobre a ieșit primar din partea PNL, dar viceprimarii sunt Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE), care au de partea lor majoritate în Consiliul Local. Scandalul a izbucnit seara trecută, la ședința de învestire a Consiliului Județean, când liberalii au refuzat să participe, invocând faptul că viceprimarii municipiului au fost aleși ilegal și că se tem că alegerile pentru președintele Consiliului Județean Prahova se va desfășura la fel, fără a fi respectat faptul că votul trebuie să fie secret.

Același lucru se pare că s-a întâmplat și în alte localități din județ, unde liberalii au refuzat să participe la prima ședință de Consiliu Local.

“Partidul Național Liberal a luat legătura cu liderii PSD și am discutat să încercăm ca votul să se desfășoare legal. Ați văzut ce s-a întâmplat, circ, ilegalități la alegerea viceprimarilor de la municipiul Ploiești. Încă nu am ajuns la un consens. Noi vrem doar să se respecte legea și lucrurile, anormalitățile sau ilegalitățile pe care le-am văzut să nu mai fie considerate normalități în județul Prahova. Până când liderii PSD și ALDE nu vor accepta ca votul pentru Consiliul Județean să se desfășoare legal nu vom participa la ședință. Ilegal însemna că stăteau persoane, liderii partidelor, în fața cabinelor de votare, arătau votul și apoi mergeau și-l băgau în urnă. Și cred că există destule filmări în presă cu acest lucru. Toată lumea cu nonșalanță încălca legea, arăta votul, lumea râdea, nu-i părea nimănui ceva anormal sau ilegal. Nu trebuie să primească sprijinul nici al presei, nici al cetățenilor din județul Prahova. Lucrurile acestea trebuie să se termine și dacă vrem să se termine trebuie să luăm odată atitudine.”, a declarat aseară Iulian Dumitrescu, copreședinte PNL Prahova, în cadrul unei declarații de presă.

În paralel, Partidul Social Democrat Prahova și ALDE Prahova au emis în această dimineață un comunicat de presă prin care blamează actul liberalilor de a refuza să participe la ședință, acuzându-i că încalcă Legea Electorală și că îi “sfidează pe prahovenii care nu așa ceva așteaptă de la noii lor consilieri”.

Iată comunicatul de presă emis de PSD-ALDE:

În pofida declarațiilor liderilor naționali ai PNL (PD+PNL) privind dorința de implicare și bunele-intenții ale noilor consilieri locali și județeni recent aleși, realitatea ”din teren” spune cu totul și cu totul altceva:
”Liberalii” refuză să participe  la ședințele de constituire ale noilor consilii, în unele localități în care acest partid nu deține majoritatea, și, în această după- amiază, au blocat și ședința de constituire a Consiliului Județean Prahova!
Considerăm inadmisibile astfel de gesturi și chiar ridicole pretextele pe care le invocă!
De pildă, la ora la care era convocată întrunirea noului Consiliu Județean, ”liberalii” au ales un mod… melodramatic de a-și face ”intrarea” și ”ieșirea” din scenă, invocând, în lumina reflectoarelor presei, un așa-zis pericol de încălcare a legalității votului prin neasigurarea secretizării acestuia.
Am asistat, astfel, la un nou scenariu, ce face parte din aceeași strategie de discreditare a voinței electoratului și a noii majorități create prin votul acestuia ca și în cazul consiliilor locale!
Votul pentru alegerea președintelui și vicepreședinților Consiliului Județean este un vot POLITIC, un vot care trebuie să reflecte voința majorității, așa cum a fost ea exprimată la alegerile din 5 iunie a.c., și nu unul care să exprime simpatii sau antipatii personale.
Ca să înțeleagă domnii consilieri județeni aleși ”liberali”, este un vot ”cel puțin la fel de politic” precum a fost cel din Parlamentul României, pe care președinta dumnealor, doamna Gorghiu, l-a cerut, sub sancțiunea excluderii, ”cu bilele la vedere”!
Dacă am da crezare zvonurilor vehiculate în această perioadă referitor la presiuni și… alte metode de convingere la care ar fi recurs anumiți lideri pentru a influența, ”vot cu vot”, rezultatul final, am putea pune pe seama acestora grija excesivă pentru secretizare. Preferăm să nu o facem. Deocamdată.
Atragem, însă, atenția că, sub orice pretext, această ”strategie”, nu înseamnă altceva decât a încălca, voit, Legea electorală și a-i sfida pe prahovenii care nu așa ceva așteaptă de la noii lor consilieri.
Și dacă o astfel de atitudine nu ne miră din partea aripii portocalii a ”marelui partid”,  care nu a avut nicio reținere în a le tăia salariile și a le închide spitalele românilor, chiar nu putem înțelege lipsa de reacție a vechilor liberali,  care se lasă contaminați de astfel de manifestări nocive pentru democrație, demonstrând, din păcate, încă o dată, că și-au pierdut identitatea și, odată cu ea, prestigiul și onoarea.
Atragem atenția asupra acestei situații intolerabile și le cerem, public, decidenților să manifeste respect față de cetățeni și de lege și să urmeze procedurile de constituire atât a Consiliului Județean cât și a consiliilor locale, cât mai grabnic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here