fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Procesul fostului deputat Mircea Roșca se rejudecă de la zero la Tribunalul Prahova

Citește Și

- Reclamă -

Procesul fostului deputat PNL Mircea Roșca, condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare, se rejudecă de la zero la Tribunalul Prahova. Decizia aparține judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Dosarul fostului parlamentar liberal a fost deja înregistrat la secția penală a Tribunalului Prahova, iar primul termen a fost stabilit în data de 24 iunie 2020.

”Trimite cauza ce formează obiectul dosarului penal nr.192/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, privind pe inculpaţii Roşca Mircea, Rotilă Adrian, Popescu Gabriel Stelian, Dumbravă Diana Camelia, Strâmbeanu Adrian, Rotaru Marian Emanuel, David Simona, Malea Mariana, Savu Cristina, Fâcă Mihail, Semcu Adrian Emanuil şi Şerbănoiu Gabriela Cristina, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluţionare”, conform portalului instanțelor de judecată.

- Reclamă -

Dat fiind că Mircea Roșca nu mai este parlamentar, Tribunalul Prahova are competența să judece acest dosar, aflat până în februarie 2020 pe rolul secției penale, la ÎCCJ.

Fostul deputat PNL Mircea Roşca a fost condamnat de ÎCCJ, în 2018, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat deu trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, au fost condamnați tot la închisoare cu suspendare: Adrian Rotilă, administratorul unei societăți private, Marian Emanuel Rotaru, economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Gabriel Stelian Popescu, consilier local al oraşului Azuga, Diana Camelia Dumbravă, fost secretar în cadrul Primăriei oraşului Azuga.

- Reclamă -

Judecătorii ÎCCJ au decis achitarea lui Adrian Strâmbeanu, fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Simona David, director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti – judeţul Prahova, Mariana Malea, responsabil cu achiziţiile publice în cadrul Centrului de Recuperare, Cristina Savu, fost director economic în cadrul RAAPPS Sinaia, Mihail Fâcă, fost administrator public al judeţului Prahova, Adrian Emanuil Semcu, fost vicepreşedinte al CJ Prahova, în prezent director al Hidro Prahova, Gabriela Cristina Şerbănoiu, fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a CJ Prahova.

Sentințele date de Înalta Curte pe fond au fost anulate însă, în contextul scandalului legat de constituirea completelor de judecători, iar procesul se va rejudeca de la zero la Tribunalul Prahova.

Mircea Roşca, fost deputat de Prahova, a fost deferit justiţiei, în februarie 2015,  de procurorii DNA din Ploieşti într-un dosar în care a fost acuzat pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una în formă continuată, precum şi pentru instigare la săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unor foloase necuvenite.

Mircea Roşca a ajunsă să fie anchetat de procurorii DNA din Ploieşti în urma unui denunţ.

- Reclamă -

În rechizitoriul procurorilor se arată că în cursul anului 2011, ”în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, inculpatul Roşca Mircea a pretins de la un denunţător – administrator de firmă, suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al organizaţiei locale Azuga, judeţul Prahova – inculpatul Popescu Gabriel Stelian şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei oraşului Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului, sumă din care a primit efectiv – prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian – 5.000 euro, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean.
La rândul său, inculpatul Popescu Gabriel Stelian în calitatea menţionată a primit suma de 20.000 euro de la denunţător (sumă pretinsă anterior de inculpatul Roşca Mircea), pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor Primăriei Azuga şi Consiliului Local Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii terenurilor pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului, sumă din care a remis 5.000 euro inculpatului Roşca Mircea şi 4.000 euro secretarului localităţii Azuga – inculpata Dumbravă Diana Camelia, iar suma de 11.000 euro a folosit-o în interesul formaţiunii politice menţionate organizând diverse manifestări culturale şi caritabile – în scop electoral.
(…)Între anii 2011– 2014, inculpatul Roşca Mircea a primit de la inculpatul Rotilă Adrian (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de 35.418, 39 lei, folosinţa auto marca Audi A8 – contravaloare rate leasing plătite în sumă de 115.299 lei şi alte bunuri în valoare de 403.248,29 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, director la S.C. Hidro Prahova S.A. – Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Prahova, deputat în Parlamentul României), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de acesta – S.C. ADLIV TERMO S.R.L. Comarnic şi S.C. STANEVIP S.R.L. Comarnic – a unor contracte de achiziţii publice.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Roşca Mircea a determinat – prin intervenţii la factorii de decizie din cadrul celor patru instituţii, respectiv la inculpatul Strâmbeanu Adrian – fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, inculpatul Semcu Adrian Emanuil – fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpate David Simona – director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi la inculpate Savu Cristiana – director economic la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, încheierea mai multor contracte de achiziţie publică cu S.C. ADLIV TERMO SRL Comarnic, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care firma nu era autorizată (principalul său obiect de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii), respectiv cu S.C. STANEVIP SRL Comarnic, având ca obiect execuţia unor lucrări”, conform DNA.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Se închide circulația pe o stradă din centru Ploieștiului

Circulația pe o stradă din centrul Ploieștiului se închide sâmbătă, 20 aprilie, între orele 18.00-21.00.Potrivit unui comunicat al primăriei...
Sari la conținut