fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Procurorii au cerut contractele încheiate cu firmele apropiate lui Sebastian Ghiţă

Citește Și

- Reclamă -

Surse MAE confirmate de surse judiciare au informat că, săptămâna trecută, DNA Ploieşti a solicitat Ministerului Afacerilor Externe toată documentaţia privind atribuirea contractului IT pentru „Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni” (SIMISC), scrie romaniacurata.ro.

Contractul în valoare de aproape 7 milioane de euro – fonduri europene – a fost atribuit de MAE pe 12 ianuarie 2015 asocierii dintre Siveco şi Expert One Research (fostă XOR IT Systems), o firmă cu acţionari apropiaţi de deputatul Sebastian Ghiţă, vizat acum de o cerere de arestare într-un alt dosar penal.

- Reclamă -

SIMISC este sistemul IT al MAE care furnizează servicii electronice prin care cetăţenii români din Diaspora pot solicita online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie, servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.

SIMISC este parte a unui sistem online al MAE mult mai mare, denumit E-CONS, în valoare de 50 de milioane de euro. Sistemul Informatic Integrat Consular conţine şase componente: Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV), Portal pentru facilitarea solicitării vizelor (E-Viza), Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie (E-Pass), Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) şi Registrul Electronic al Documentelor (RED).

Compania este fosta XOR IT Systems, cea care a câştigat în vara lui 2012 procedura de achiziţie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Jurnaliştii de la Rise Project au dezvăluit atunci că în spatele XOR IT se află firme off-shore din Cipru şi Belize controlate de Bogdan Padiu, unul dintre apropiaţii lui Sebastian Ghiţă, fost coleg de liceu cu deputatul şi fondator al companiei Teamnet International. Vezi aici.

- Reclamă -

Anul trecut, la atribuirea contractului SIMISC, Hotnews nota că noii acţionari ai firmei Expert One Research erau Dan Ionuţ Rizea şi Gabriel Găitănaru, de asemenea apropiaţi de Sebastian Ghiţă. Cei doi au avut diferite funcţii în cadrul XOR IT. Vezi aici.

Tot în 2015, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru pe averea şi firmele apropiate de Sebastian Ghiţă, printre care şi Expert One Research, însă Instanţa Supremă a ridicat parţial măsurile asiguratorii. Vezi aici.

Irina Socol, fondatorul Siveco, a fost arestată în 2014 într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat că Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.

- Reclamă -

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Procurorii au arătat că, „practic, este fictiv tot lanţul de achiziţii din spatele societăţilor care au facturat către Siveco România”, pentru că, „din moment ce societăţile prestatoare nu au avut angajaţi, inculpaţii nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alţi prestatori reali de servicii nu au fost identificaţi, este evident că toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate către Siveco, sunt fictive.”

Anchetatorii au precizat că la locuinţele inculpaţilor şi la sediile societăţilor prestatoare, cu ocazia percheziţiilor, nu au fost identificate calculatoare care să conţină programele informatice create şi testate pentru Siveco România.

Sivco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, „persoanele cu funcţii de decizie legate de procedura de atribuire sunt: Daniel Eusebiu Goşea, director; Alexandru Enache, şef serviciu; Marian Mihail Tache, şef serviciu.”

Eusebiu Goşea este directorul Direcţiei Schengen din MAE. Potrivit unor surse din minister, Goşea este mason, membru al Lojei Philadelphia şi apropiat de Robert Cazanciuc, fostul secretar general al MAE şi fost ministru de Justiţie în Guvernul Ponta. Cazanciuc este căsătorit cu o verişoară a fostului premier Victor Ponta.

Potrivit aceloraşi surse, de promovarea proiectului online SIMISC s-a ocupat directorul Departamentului Consular din MAE, Bogdan Stănescu, de asemenea privit în minister ca un apropiat la fostului secretar general şi ministru de Justiţie, Robert Cazanciuc.

Contractul SIMISC a fost atribuit pe vremea fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu (PSD).

„Contractul respectiv a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitaţie publică deschisă, desfăşurată prin intermediul SEAP, iniţiată la data de 30. 05. 2014. În cadrul unei astfel de proceduri poate participa orice operator economic care îndeplineşte condiţiile de participare stabilite de autoritatea contractantă.

Potrivit legislaţiei în materia achiziţiilor publice, autoritatea contractantă nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achiziţii pe considerente cum ar fi numele acţionarilor sau relaţiile comerciale dintre firmele participante (….)

La licitatia publică respectivă au fost depuse cinci oferte. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic”, a arătat MAE în ianuarie 2015.

În septembrie 2013, Ministerul de Externe a atribuit un contract de peste  4,5 milioane euro pentru implementarea E-VIZA, portalul electronic pentru obţinerea vizelor. Contractul a fost adjudecat de Teamnet International în asociere cu Asesoft International şi Quality Business Solutions.

Se știe faptu că Asesoft şi Teamnet sunt firme fondate şi apropiate de Sebastian Ghiţă, fapt confirmat de procurori atunci când au pus sechestru pe averea şi companiile controlate de deputat. Despre Quality Business Solutions se ştie însă mai puţin.Compania aparţine lui Octavian Dumitru Nicolau. Potrivit Rise Project, soţia lui Nicolau şi-a vândut acţiunile din firma 2K Telecom – deţinută acum de fratele lui Ghiţă, Alexandru – chiar lui Sebastian Ghiţă, în 2005.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut