Secţia pentru procurori a CSM a dispus astăzi suspendarea din magistratură a fostului şef DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea, şi a fostului procuror DNA, Mircea Negulescu, zis Portocală. Decizia are efect în primul rând împotriva procurorului Onea întrucât procurorul Negulescu era deja suspendat ca urmare a unei acţiuni disciplinare. Procedura era automată. Potrivit legii, magistraţii împotriva cărora se pune în mişcare acţiunea penală, adică sunt inculpaţi şi se iau împotriva lor măsuri preventive, sunt suspendaţi de drept din magistratură.

Vineri, Onea şi Negulescu au fost plasaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, celor doi li s-au impus, printre altele, următoarele obligaţii: să nu comunice între ei şi, respectiv, cu anumite persoane menţionate în ordonanţe, să nu exercite profesia de procuror, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Lucian Onea este acuzat de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, iar Mircea Negulescu este cercetat pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Parchetul General susţine că, în 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au determinat prin constrângere un martor, Vlad Cosma, ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept ‘mită electorală’. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Parchetul mai arată că, deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, Lucian Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei, drept probe, documentele ticluite.

La ieşirea din sediul Parchetului general (PG), procurorul Lucian Onea a declarat că va contesta în instanţă decizia procuroarei Elena Iordache de la PG de a-l inculpa pentru fabricare de probe, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă. După ce procuroarea a început investigaţia împotriva anchetatorilor lui Sebastian Ghiţă, Serbia a respins cererea de extrădare a acestuia în România.

 sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here