volosevici

Andrei Volosevici s-a născut pe 26 martie 1976 în Ploiești. De profesie avocat, membru încă din anul 2000 al Baroului Prahova, Volosevici a ocupat funcția de primar al municipiului Ploiești în perioada anilor 2008-2012.

Activitate politică

În anul 2008, Andrei Volosevici devine primar al municipiului Ploiești, învingându-l pe contracandidatul său, Daniel Savu (PSD). Patru ani mai târziu, Volosevici devine senator al României, iar în septembrie 2016 depune la Senat o inițiativă legislativă care ar permite numirea în funcțiile de directori și directori adjuncți din ministere, instituțiile administrației centrale și locale, a unor oameni numiți direct de partide, fără concurs, pe baza “încrederii personale” și “aprecierii” morale și profesionale, potrivit Adevărul.ro.

La acea vreme, Volosevici a spus că ”propunerea legislativă dă posibilitatea formaţiunilor politice de la guvernare, prin reprezentanţi ierarhici, dar şi primarilor, să numească transparent, în posturi importante pentru îndeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciază din punct de vedere moral şi profesional, având în vedere că acestea vor acţiona cu bună-credinţă şi eficienţă în exercitarea atribuţiilor”.

Trimis în judecată de DNA

Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Ploiești că a primit mită în valoare de 80.000 de lei pentru ca o anumită firmă să câștige un contract de lucrări pe bani publici. Potrivit unui comunicat al DNA, incidentul a avut loc în anul 2012, pe vremea când Volosevici era primar. În același dosar, Volosevici a fost cercetat și pentru abuz în serviciu în legătură cu finanțarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești.

“În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor și încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local — având ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul. În același scop, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și SC FC Petrolul Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale — în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat”, se arată în comunicat.

Averea lui Andrei Volosevici

Potrivit ultimei sale declarații de avere, completată pe data de 17 octombrie 2016, Andrei Volosevici deține un teren intravilan în Păulești, cu o suprafață de 529 metri pătrați, un teren intravilan în Găgeni, cu o suprafață de 414 metri pătrați (cotă parte 25%), un teren intravilan în Găgeni, cu o suprafață de 987 metri pătrați (cotă parte 25%), un teren extravilan în Păulești, cu o suprafață de 6.100 metri pătrați (cotă parte 25%), un teren intravilan în Ploiești, cu o suprafață de 519 metri pătrați (cotă parte 25%), un teren intravilan în Poiana Vărbilău, cu o suprafață de 1.000 metri pătrați (cotă parte 25%), un teren intravilan în Păulești, cu o suprafață de 1.580 metri pătrați (cotă parte 3/64), un teren extravilan în Buzău, cu o suprafață de 6.250 metri pătrați, și un teren intravilan în Ploiești, cu o suprafață de 98 metri pătrați (cotă parte 50%).

Acesta mai are o casă de locuit în Păulești cu o suprafață de 241 metri pătrați, o casă de vacanță în Poiana Vărbilău cu o suprafață de 110 metri pătrați (cotă parte 25%), o casă de locuit în Ploiești cu o suprafață de 132,54 metri pătrați (cotă parte 25%), o casă de locuit în Păulești cu o suprafață de 250 metri pătrați (cotă parte 3/64), un apartament în Ploiești cu o suprafață de 100 metri pătrați și o casă de locuit în Ploiești cu o suprafață de 100 de metri pătrați (cotă parte 50%). La data completării declarației de avere, Volosevici avea un cont curent la banca BRD cu o valoare la zi de 2.500 lei și un cont curent la banca ING Bank cu o valoare la zi de 199.748 lei.

În anul 2015, Andrei Volosevici a avut un venit de 70.714 lei din partea Senatului României și un venit de 50.567 lei din partea „Volosevici & Plăcintă SCA” (activități de consultanță juridică). Soția acestuia, de asemenea avocat de profesie, a avut un venit de 20.648 lei din partea Universității Petrol și Gaze Ploiești (activitate didactică) și un venit de 202.266 lei din partea „Volosevici & Plăcintă SCA” (activități de consultanță juridică).

Soții Volosevici au avut în anul 2015 un venit mediu lunar de aproximativ 28.682 lei.

Traseu politic

Volosevici a fost primar al Ploieștiului în perioada 2008-2012 din partea Partidului Democrat Liberal (PDL). În 2012, după ce a pierdut primăria Ploiești în favoarea lui Iulian Bădescu care, culmea, în 2008 îl ajutase pe Volosevici în campanie, a fost ales Senator tot din partea PDL, însă în anul 2014 acesta a plecat la Partidul Mișcarea Populară (PMP).

După acest episod, Volosevici a părăsit și Partidul Mișcarea Populară pentru a rămâne o scurtă vreme independent, dar în 2015 s-a afiliat Partidului Național Liberal (PNL). În luna septembrie a anului 2016, Andrei Volosevici a părăsit Partidul Național Liberal și s-a înscris în ALDE, partid în care este înscris și la această oră.

„Baza deciziei mele de a veni în această echipă este aceea că am văzut o deschidere faţă de modul în care se administrează oraşul. Nu cred că, în momentul ăsta, la nivelul Ploieştiului putem să discutăm de lipsa iniţierii unor proiecte sau de opunerea ALDE la iniţierea unor proiecte. Problema nu este în Consiliul Local, problema este la nivelul Executivului primăriei şi decizia trebuie să aparţină celui care a fost îndrituit prin voturile ploieştenilor să conducă oraşul”, a declarat Volosevici într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE, potrivit Agerpres.

Situația în prezent

Andrei Volosevici a candidat din partea partidului ALDE pentru Camera Deputaților, ocupând poziția 2 pe buletinul de vot, însă după alegerile parlamentare, acesta nu a reușit să obțină un nou mandat în Parlamentul României.

Fostul primar și senator al Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat că se întoarce la avocatură, rămânând doar un „observator vigilent” al politicii și administrației publice. Contactat de reporterii ziarului Incomod, Volosevici a explicat că acest lucru nu înseamnă retragerea sa completă din politică, spunând că va rămâne în continuare membru ALDE.

„Până una-alta mă întorc în avocatură, nu se pune problema, nu e nicio modificare”, a explicat Andrei Volosevici la întrebarea dacă mesajul său înseamnă și că demisionează din partid.

„Bine v-am regăsit! Pentru mine, anul nou înseamnă şi un nou început, cu priorităţi şi orizonturi de aşteptare diferite. Îmi voi desfăşura activitatea la acelaşi cabinet din strada Erou Călin Cătălin, bloc k5, acolo unde voi oferi consultanţă în domeniul juridic, pentru că am decis să mă întorc la prima mea pasiune, avocatură, cea datorită căreia am avut atâtea satisfacţii profesionale în trecut. În ceea ce priveşte politică şi administraţia publică, va asigur că voi rămâne un observator vigilent şi, periodic, va voi pune la curent cu opiniile mele legate de viaţă publică a judeţului nostru. Va doresc toate cele bune!”, a anunțat Andrei Volosevici pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here