Comisarul șef dr. Dorin Dumitran este profilerul Poliției Române și cel care îl analizează pe Gheorghe Dincă. Profilerul a activat o perioadă în cadrul IPJ Prahova. 

Fără a face referire directă la Gheorghe Dincă (ancheta nu este finalizată), comisarul șef Dorin Dumitran vorbit la modul general despre acest caz care a îngrozit România, într-un interviu pentru Libertatea.

-Ați mai întâlnit un astfel de caz? 

Da, dar de altă factură, altă țesătură umană. Dar același comportament, adică același efect distrugător al comportamentului. Pentru că – și aduc aici un argument foarte simplu – până la vârsta aceea individul trăiește într-un incubator de mediu, purtător de valori, dar și ațâțător, din anumite puncte de vedere.

Dacă satisfacția se petrece și se poate dezvolta în acel mediu, cu anumite persoane și într-o anumită manieră, să spunem contractual morală – “eu fac asta pentru tine, tu faci asta pentru mine” – lucrurile sunt OK, vor rămâne în acel țarc, în acea ambianță. El rămâne în acel țarc. Dacă acela îl satisface, nu-l va depăși.

În momentul în care locul acesta nu-l mai satisface pe el, pentru că nu mai găsește resurse pentru satisfacerea trebuințelor sale, sau locul se modifică, ceva apare sau dispare și se modifică configurația, iese de acolo. Va căuta în altă parte. Și, dacă este, este.

Numai că, de-a lungul acestor ani capeți o încredere în tine, percepția socială în ceea ce te privește este de o anumită factură, care consolidează încrederea în tine și stabilitatea comportamentală.

Dacă mai am câteva ieșiri de furie, asta trebuie să le interpretezi tot cultural, dacă ne referim la relațiile sexuale cu partener de sex opus sau homosexuali, trebuie să te gândești la valorile care animă grupul respectiv.

Nu să te referi la ceea ce crezi tu că ar trebui să fie, pentru că te duci în eroare.

Gândiți-vă la o chestie foarte simplă: modul în care este tratată femeia în comunitatea bucureșteană e diferit de modul în care este tratată femeia sau ea acceptă să fie tratată în comunitatea rurală din comunitatea nu-știu-care.

Sunt percepții diferite. Aici, în București, dai o palmă unei femei pe stradă, s-ar putea să-ți sară lumea în cap. Dar dincolo, în comunitatea rurală, ești bărbat adevărat.

– Ați mai întâlnit un criminal în serie care să debuteze după 60 de ani? Noi am mai avut un caz, Nicolae Pascu, care a început să omoare târziu, dar la 42 de ani.

– Nu, nu după 60 de ani.

– Deci, dacă am avea unul, ar fi un caz unic.

– Ar fi un caz unic. Sub rezerva că România nu are un model interpretativ și explicativ, științific și serios, referitor la criminalul în serie român. Eu țin foarte mult la asta și sunt enervant. Nu avem așa ceva! Folosim, dacă vreți, conceptul acesta de “criminal în serie” al școlii de criminologie…

– El poate să nu fie sincer.

– Dar poate să fie și sincer. Iar lucrul acesta se probează. Se probează în timp și avem repere pentru a ne da seama când o declarație este adevărată și când este falsă.

Și coșmarul nostru e atunci când firele din jurnalul memoriei se amestecă. Atunci când cuvintele sar de pe o pagină pe alta, asta folosind o imagine plastică a memoriei umane.

Și este un coșmar, pentru că nu mai știi ce este adevărat, ce nu este adevărat.

Sau atunci când granița dintre adevărat și fals se șterge. Adică, nici măcar el – sau ea – nu știe că atunci când spune adevărul chiar spune adevărul, și atunci când minte, minte.

Dorin Dumitran este de 5 ani profilerul Poliției Române. Absolvent al Facultății de Psihologie și Sociologie, el lucrează în poliție din 2005 și a urmat cursurile FBI pentru profiling. Prin ceea ce face, a contribuit la prinderea multor infractori periculoși și la soluționarea unor dosare vechi de omor.

Dorin Dumitran este cel care îl interoghează pe Dincă, încă din ziua în care bărbatul de 66 de ani a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here