Din prima zi de după vacanța de iarnă, elevii și preșcolarii prahoveni primesc, în sfârșit, gustarea zilnică asigurată gratuit prin programul guvernamental “Lapte și corn”. Relansat într-o variantă mai complexă, acesta este implementat, în județ, la aproape un semestru de la începerea anului școlar.

Gustările au ajuns la copiii din Prahova, prima dată, lunea trecută, pe 14 ianuarie, adică la patru luni de la începerea cursurilor din noul an școlar și cum mai puțin de o lună înainte de sfârșitul primului semestru. Asta în condițiile în care, la jumătatea lui septembrie, termenul pesimist enunțat de președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, era sfârșitul lunii octombrie. Iar cu birocrația din procedurile de atribuire a contractelor nu te pui, oricine ai fi. Drept urmare, înaintea vacanței de iarnă, copiii din Prahova tot nu primiseră produsele alimentare care se distribuiau, deja, în mare parte a țării.

De fapt, judeţul Prahova s-a confruntat cu această problemă tocmai din cauza numărului mare de locuitori, implicit de copii beneficiari prinși în program, pentru că suma aferentă a impus organizarea unei licitații pentru atribuirea contractului. Acesta a fost semnat, în sfârșit, în decembrie, cu implementare din ianuarie 2019 și o valabilitate de doi ani.

Primul lot, vizând distribuţia de produse de panificaţie are o valoare de 13.361.680,80 de lei. Câştigătorul licitaţiei este o asociere formată din firmele Lido Gîrbea, Voipan, Agrosemcu și Oltina Impex Prod Com.

Al doilea lot în valoare de 12.333.859,20 lei, fără TVA vizează distribuţia de lapte şi produse lactate. Câştigătorul este asocierea de firme Lido Gîrbea, Voipan Sil, Agrosemcu, Simultan și Oltina Impex Prod Com.

Al treilea lot, în valoare de 5,6 milioane lei (5.653.018,80 lei), fără TVA vizează distribuţia de fructe. Câştigătorul este asocierea formată din societățile Lido Gîrbea, Pol Fruct, Voipan Sil, Agrosemcu și Oltina Impex Prod Com.

Meniu diversificat

Întârzirea nu a fost tocmai o premieră, înregistrându-se cam în fiecare din ultimii ani școlari. Dar a fost, din păcate, prima dată când produsele au lipsit atât de mult timp din școli și grădinițe.

În schimb, vorbim pentru prima dată despre o gustare care include nu doar lapte și corn ci, pentru prima dată, obligatoriu, distribuitorii trebuie să asigure, la intervale regulate, și fructe sau alte produse de panificație, cum sunt biscuiții. De altfel, săptămâna trecută, în școlile din Ploiești, în două zile au fost distribuite porții de lapte UHT și cornuri din făină integrală, iar în două zile gustarea a constat în biscuiți din făină integrală și mere, toate produsele, inclusiv fructele, fiind ambalate individual.

Încă din vara lui 2017, Guvernul României a aprobat participarea țării noastre la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene printr-o hotărâre care stabilea două componente de bază ale proiectului: distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, respectiv măsurile educative care însoţesc distribuţia produselor enumerate mai sus. De asemenea, legislația adoptată la nivel național mai stipulează că, “în stabilirea bugetului anual pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, în ceea ce priveşte produsele de panificaţie, se vor avea în vedere creşterea calităţii şi diversificarea produselor de panificaţie distribuite”.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here