fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Proiect legislativ pentru drepturile victimelor infracțiunilor

Citește Și

- Reclamă -

Primul organ judiciar la care victima unei infracțiuni se prezintă are obligația de a-i oferi informații despre dreptul de a apela la un mediator, precum și informații privind autoritatea judiciară la care se va putea adresa pe viitor cu privire la cauza sa, dacă victima înțelege să depună o plângere (spre exemplu, unitatea de poliție sau parchetul competent cu efectuarea urmăririi penale).

Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de lege privind unele măsuri de protecție de victimelor infracțiunilor, aprobat de Guvern în ședința de astăzi.

- Reclamă -

Proiectul de lege arată că victima poate fi însoțită de o persoană aleasă de aceasta, cu ocazia primului contact cu o autoritate competentă, dacă solicită acest lucru. Prevederea se adresează cazurilor în care, datorită impactului pe care infracțiunea îl are asupra acesteia, victima are nevoie de asistență pentru a înțelege sau a se face înțeleasă.

De asemenea, victima va primi o confirmare scrisă a plângerii sale, care va curpinde numărul de înregistrare al plângerii, precum și date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă.

Dacă victima nu vorbește sau nu înțelege limba română, aceasta va primi traducerea confirmării.

- Reclamă -

Începând cu 1 ianuarie 2018, sediile nou construite ale instanțelor de judecată vor fi dotate cu săli de așteptare separate pentru victimele infracțiunilor, pentru a se evita contactul nenecesar dintre victime și presupușii agresori.

De asemenea, în cazurile în care se recurge la servicii de justiție reparatorie (cum este, spre exemplu, cazul medierii), pentru a se asigura caracterul echitabil și desfășurarea acestora în interesul victimelor infracțiunii, este necesar ca autorul să fi recunoscut faptele imputate.

Proiectul de act normativ modifică și completează Legea nr.211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor, precum și Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Proiectul de lege transpune acele prevederi ale Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității care nu au fost preluate până acum în legislația națională.

- Reclamă -

Sursa: comunicat Guvern

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

”Am depus plângere penală la secție, iar a doua zi polițistul de caz m-a violat”

O femeie acuză că a fost violată de polițistul la care depusese o plângere penală (video la finalul articolului).Mărturii...
Sari la conținut