prahova in actiune conferinta referendum ploiesti
Consilierul local Alexandru Ştefan, de la Prahova în Acţiune, a anunţat astăzi că proiectul de hotărâre pentru organizarea unui referendum pe tema sistemului centralizat de încălzire din Ploieşti are până acum semnături de susţinere de la cinci consilieri, din necesarul de nouă. Politicianul insistă pentru acest demers, declarând că operatorul Termo Ploieşti merge spre faliment şi că subvenţia împovărează bugetul local şi împiedică investiţiile.

Alexandru Ştefan a organizat astăzi o conferinţă alături de mai mulţi colegi din Partidul Prahova în Acţiune, în care a susţinut că e nevoie ca un referendum privind sistemul centralizat din Ploieşti să fie organizat imediat ce ieşim din iarnă şi a explicat care ar fi variantele pentru perioada de după.

“Un referendum va spune dacă vrem sau nu să rămânem în sistemul centralizat. Dacă vrem, atunci eu, în calitatea mea de consilier, colegii mei şi oricine vrea să se alăture acestei iniţiative dorim un CET nou. Nu se mai pot face reparaţii pe un CET atât de vechi. CAF 2, că tot s-a discutat despre el, era un cazan de rezervă, nu a fost niciodată cel principal. Am ajuns să folosim rezerva rezervei. Şi am avut mare noroc că până acum în această iarnă am avut temperaturi mari. Dacă oamenii spun «nu», atunci municipalitatea are responsabilitatea să demareze o strategie clară de tranziţie. Acea tranziţie duce fie către puncte termice în cartiere, fie către centrale de bloc, fie către centrale de apartament, în funcţie de dorinţa fiecărei asociaţii de proprietari”, a declarat consilierul Alexandru Ştefan.

Acesta a mai sugerat că, în situaţia desfiinţării sistemului centralizat, Termo Ploieşti ar putea fi menţinută, pentru a se ocupa de achiziţia, instalarea, montajul şi mentenanţa centralelor termice.

El a mai declarat şi că, din perspectiva sa, operatorul municipal de termoficare se îndreaptă spre faliment, după ce a pornit la drum fără un plan de afaceri, cu un capital social “care asigura doar salariile pe două luni” şi având de gestionat un sistem învechit, în care nu s-au făcut investiţii substanţiale în ultimii ani.

Soluţia prin care Termo Ploieşti s-ar putea redresa financiar

“Pe termen foarte scurt, trebuie să asigurăm continuitatea sistemului centralizat. Pentru acest lucru, trebuie un plan de afaceri. Termo Ploieşti nu ne-a prezentat niciun plan de afaceri. Mie mi se prezintă doar adrese, o dată pe săptămână sau la două săptămâni, că nu mai au bani în cont, «mai avem 10.000 de lei», «mai avem 5.000». Ăla nu e plan de afaceri! Mai mult, eu, în calitate de consilier, sunt pus într-o situaţie ingrată să votez împrumuturi către o societate care este destinată falimentului. Sunt banii ploieştenilor, care au fost împrumutaţi către o societate comercială. Aceste împrumuturi trebuie, în mod normal, să se întoarcă către ploieşteni. Eu trebuie să văd oportunitatea. Şi mă întreb dacă este oportun să votez încontinuu împrumuturi unde toate datele posibile arată că nu sunt şanse să se mai întoarcă”, a mai declarat consilierul de la Prahova în Acţiune.

Şi primarul Andrei Volosevici a discutat astăzi despre situaţia firmei de termoficare din subordinea Consiliului Local, având o viziune mult mai optimistă. Acesta a declarat, într-o conferinţă organizată la sediul Primăriei Ploieşti, că Termo va începe să folosească turbina pe gaz rămasă de la Veolia, cel mai târziu începând de săptămâna viitoare, şi grupul energetic 5 al CET Brazi, care include şi o turbină de mare capacitate, ambele având posibilitatea să funcţioneze în sistem de cogenerare. Asta ar însemna că, pe lângă agent termic, operatorul va putea să producă şi curent şi să-l vândă către reţeaua naţională.

Andrei Volosevici a estimat, pe baza unor discuţii cu specialişti din domeniu, că numai turbina aferentă cazanului 5 din CET ar putea aduce venituri de 10.000 de euro pe oră din cogenerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here