O parte dintre restricții vor fi ridicate de sărbători. Comitetul pentru Situații de Urgență a decis că în mall-uri va rămâne obligatoriu certificatul verde, însă, accesul se va permite și cu prezentarea unui test negativ. Magazinele vor stabili numărul maxim de persoane care au acces. De Crăciun și de Revelion restaurantele pot rămâne deschise peste noapte, scrie biziday.ro.

Comitetul pentru situații de urgență a decis să propună guvernului relaxarea limitată, strict pentru perioada sărbătorilor, astfel:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor pe timpul nopții.
  • Operatorii economici își vor putea extinde programul de funcționare până la ora 22:00, în loc de 21:00.
  • De Crăciun și de Revelion, restaurantele vor putea funcționa toată noaptea și vor avea acces inclusiv persoanele care prezintă un test negativ de Covid, dar numai în limita a 50% din locuri.
  • Se elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise neaglomerate. Se păstrează în stațiile de autobuz, piețe, locurile publice aglomerate. Se păstrează măștile obligatorii în spațiile închise și mijloace de transport în comun.
  • Accesul în mall-uri se va permite nu doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, dar și celor testate cu un test PCR de 78 de ore sau rapid de 48 de ore.
  • La magazinele mai mici de 50 metri pătrați nu va mai fi nevoie de certificat, dar toate magazinele cu suprafață mai mică de 200 mp se va stabili un număr maxim de persoane care pot fi în același timp înăuntru.
  • Toate activitățile limitate până la 30% din capacitate (cinematografe, teatre, etc) vor crește la 50% din capacitate, vor avea acces în continuare doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
  • Pentru hoteluri și locuri de cazare, este permis accesul și cu test, pe lângă cetificat de vaccinare sau boală.

“Clar că situația de acum este mai bună decât acum două-trei săptămâni. Se permit mai multe activități dar organizatorii trebuie să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică”, a declarat Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here