Zeci de ploieșteni au protestat, miercuri seară, împotriva lipsei de reacție a autorităților cu privire la poluarea care sufocă Ploieștiul. La protestul organizat de asociația STOP POLUĂRII ORAȘULUI PLOIEȘTI a participat și profesorul Silviu Gurlui, fizician la Universitatea Iași, unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru stoparea poluării. 

Protestatarii au organizat un marș de la Gara de Sud, la statuia lui Mihai Viteazul, de pe Bulevardul Republicii.

 

sponsor
sponsor
sponsor
sponsor

Ziarul Incomod a fost prezent la protest.

 

DETALII AICI: VIDEO+FOTO. Protest împotriva poluării în Ploiești

Profesorul Silviu Gurlui a venit special de la Iași pentru protestul organizat la Ploiești.
Acesta este  directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.
Într-un mesaj postat postat pe pagina personală de Facebook, fizicianul a scris că Ploieștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și a explicat mecanismul prin care emisiile din activitatea industrială de la Ploiești devin extrem de periculoase. 

 

“Bună seară, Ploiești! Am ajuns la dvs cu întârziere de mai bine de o oră.

Vă spuneam că nu atât contează când ajungi ci mai ales dacă treci linia, dacă ajungi. Am fost alături de multe zeci de oameni care au protestat pe frig și în ploaie. Au stat peste două ore în picioare și prostestind pe străzile părăsite. Părăsite poate de aerul greu. S-au refugiat? A fost un marș din Gara de Sud pînă la statuia/ parcul Mihai Viteazu. Sunt mulți kilometri.

Am ajuns, am instalat din mers microfoanele și instalația de sunet adusă din Iași și am salutat pe fiecare dintre dumneavoastră. Mi-am tras aer în piept (vorba vine că e aer respirabil pe cît e de otrăvit) și am încurajat lumea.

Oamenii sunt greu încercați. Oamenii sunt parcă țintuiți, paralizați de situația gravă cu atîția poluanți ce colcaie în aer.

Am spus că sunt șanse mari să se schimbe ceva. Cu tehnologie, cu cercetare, cu oameni, cu legislație.

De departe, orașul Ploiești este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, dacă nu conduce chiar acest top.

Aici nu e vorba de PM10 sau doar PM2.5.

E vorba de un amestec de compuși ce se transformă, devin agresivi, se transformă în acizi, atacă căile respiratorii, atacă tot. Aderă sau sunt adsorbiti la particule minerale sau organice.

Simt senzația de arsura în gît, pe buze și pe mâini. Simt lipsa de aer. Sufocare. Simt oboseală. Simt dureri de cap. Acești compuși nu stau degeaba, ei sapă continuu la sănătatea oricărui om, sapă la temelia existenței oricărei ființe. Afectează vegetația, afectează infrastructură, construcțiile metalice.

Ce e de făcut? De implementat o altă tehnologie de monitorizare, de identificare și prevenire, de intervenție în timp real pentru securitatea oamenilor.

Dacă se înțeleg lucrurile, dacă se înțeleg fenomenele, pot fi ajutați deopotrivă toți: populația, întreprinderile, instituțiile. Toți avem același acoperiș. Toți suntem egali în față poltuantilor. Toți putem fi răpuși. Ei nu aleg! E o loterie, cine cade mâine?

Vă sunt alături, dar trebuie să merg mai departe acum. Nu rămîn în Ploiești.

Acum, aștern ultimele gînduri; sunt în mașină, în parcarea din fața Gării de Sud. Plouă tare. Las în urmă un miros greu de sulf și multe alte combinații intraductibile.

Este un aer total irespirabil. Tot așa precum l-am găsit cînd am intrat în Ploiești prin est. Filtrele mașinii nu fac față! Dovadă că sunt concentrații foarte mari.

Bravo Asociației Stop Poluării Orașului Ploiești!!!

La revedere”, a scris fizicianul pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here