Sursa foto: stiripesurse.ro

Protestatarii #rezist spun că decizia de luni a instanței supreme potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării limitează dreptul cetățenilor de a protesta spontan. Protestatarii mai spun că vor da statul român în judecată la CEDO.

„Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia de astăzi (luni -n.r.), a limitat dreptul cetățenilor de a protesta spontan. Judecătorii ICCJ au admis recursul în interesul legii, promovat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București la solicitarea asociației Evoluție în instituție, și au decis că orice adunare publică trebuie declarată în prealabil la Primărie. Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public”, se arată într-un comunicat, transmis, luni de Evoluția în Instituție, asociație condusă de protestatarul Cristian Dide.

Potrivit sursei citate, prin decizia de luni a ICCJ, s-ar da „undă verde” Jandameriei pentru scrierea de amenzi și pentru intrarea în forță.

„Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se mai arată în comunicatul protestatarilor.

Aceștia mai spun că vor da în judecată statul român la CEDO, în urma deciziei ICCJ.

„Având în vedere că această hotărâre va afecta financiar foarte mulți protestari, după publicarea deciziei ICCJ, Asociația Evoluție în Instituție va da în judecată Statul Român la CEDO”, mai precizează sursa citată.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.

Sursa: www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here