Mai mulți parlamentari PSD au depus la începutul noii sesiuni parlamentare un proiect de lege prin care se înființează un program de voluntariat militar ce presupune o Gardă Civilă, care va funcționa în țară la nivel local în subordinea primarului și va fi coordonată la nivel județean de prefect, compusă din voluntari ce desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă.

Ce presupune proiectul de lege al PSD:

Garda civilă este compusă din voluntari. O dată la 5 ani, se efectuează un stagiu de pregătire de 2 zile – zi de instruire militară și o zi de pregătire teoretică civilă. Pot să se înscrie și foste cadre militare, sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă.

Garda civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii sau alunecări de teren.

În viziunea inițiatorilor, voluntariatul militar presupune desfășurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului.

Începând cu primul an după promulgare, serviciul voluntar ar urma să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruții cu studii superioare și 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Această perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenta lege în funcție de specificul de pregătire cu fiecare armă.

Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioada 1 martie – 30 noiembrie.

Citește mai departe pe hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here