Salvamarii au realizat harta punctelor negre de pe litoral încă de la începutul sezonului estival. Vorbim despre cele mai periculoase locuri de la Marea Neagră, unde au murit înecați cei mai mulți turiști.
Salvamarii au lansat avertismentul în speranță că numărul tragediilor de pe litoral va fi mai mic decât sezonul anterior. Anul trecut, 61 de oameni au murit sau au fost la un pas să piară în valuri pentru că nu respectat indicațiile salvamarilor.
Turiștii au luat cu asalt Marea Neagră în weekend, când temperaturile resimțite au ajuns la 35 de grade Celsius.
Harta punctelor negre
Duminică, o turistă a fost reanimată pe plaja de la Mamaia după ce a fost la un pas să se înece.
„Să se respecte indicaţiile salvamarului, să nu se depăşească geamandurile înot, să respecte semnificaţia steagurilor înălţate de salvamari”, spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor Eforie.
Steagul galben cu roşu înseamnă că zona este supravegheată de salvamari. Cel galben – că au voie în apă doar înotătorii experimentaţi, iar roşu – scăldatul interzis. De la nord la sud, litoralul este plin de locuri primejdioase. Curenţi puternici se formează şi aproape de mal. Iar în larg apar alte pericole.
„Până în linia geamandurilor, zona este de siguranţă, după linia geamandurilor, zona este pentru ambarcaţiuni cu motor. Deci este un pericol”, spune Valentin Ivan, salvamar Mamaia.
Cele mai periculoase zone sunt cele din apropierea digurilor, în special la Mangalia, Costinești, Mamaia și Constanța. Aici apar cel mai frecvent curenții rip, extrem de periculoși chiar și pentru cei mai buni înotători.
Sunt semne cu ajutorul cărora puteți recunoaște curenții rip: se formează de regulă în apropierea țărmului și produc o spumă albă.