rasp ploiesti

După ce anumiți inspectori RASP au acuzat că se scurg bani publici prin lucrări fictive de deszăpezire, ziarul Incomod a solicitat din partea Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești și din partea primăriei informații detaliate despre acțiunile de deszăpezire.

Concret, un inspector RASP a spus că la cele două ninsori care au fost în ianuarie în Ploiești s-au facturat intervenții din partea operatorului de salubritate care în realitate nu au fost făcute, dar și cantități de material antiderapant care de fapt nu au ajuns pe străzi.

Citește mai multe detalii aici!

În contextul acestor declarații, ziarul Incomod a trimis pe data de 22 ianuarie solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public atât către RASP, instituție care se ocupă de monitorizarea activităților de deszăpezire, cât și către Primăria Ploiești. Prin respectivele adrese, reporterii noștri au solicitat detalii despre sumele facturate de către operator, dar și despre activitățile de deszăpezire, despre numărul utilajelor folosite, cantitatea de material antiderapant, străzile unde s-a intervenit etc.

Prima “surpriză” a venit din partea RASP pe data de 31 ianuarie, care ne informa că primăria a semnat contractele cu operatorul și, din acest motiv, nu ne răspundea la solicitări, ci ne recomanda să ne adresăm primăriei.

Potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, Art. 7, alin. 2:

“Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunică în termen de 5 zile de la primirea petițiilor.”.

Or, în cazul RASP, refuzul comunicării informațiilor a venit după 9 zile. Reporterii noștri l-au contactat pe Raul Petrescu, directorul societății, pentru a-i comunica faptul că refuzul trebuia comunicat mai din timp. Acesta a declarat că de cererile noastre s-a ocupat Vasile Ionescu, directorul tehnic și că-i va cere lămuriri.

Probabil Vasile Ionescu se crede mai nou purtător de cuvânt din moment ce se ocupă de cererile venite pe Legea 544/2001, dar dacă tot își asumă astfel de răspunderi, îi sugerăm să le trateze corespunzător. Altfel, nu face altceva decât să încalce legea.

În plus, potrivit primăriei Ploiești, RASP trebuia să comunice informațiile solicitate. Așadar, Vasile Ionescu a mai încălcat legea o dată, atunci când a refuzat să comunice informațiile cerute de ziar.

Primăria Ploiești a răspuns astăzi, 8 februarie, solicitărilor din data de 22 ianuarie și spune că solicitarea a fost direcționată către RASP și că ne recomandă să adresăm solicitările direct reprezentanților RASP (trecem peste faptul că și refuzul primăriei a depășit termenul de 5 zile). Adică acolo unde Vasile Ionescu se crede purtător de cuvânt, dar refuză să răspundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here