fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Viață de câine în adăpostul de la Bucov. Rata mortalității. Cum adopți un câine și ce responsabilități ai

Citește Și

- Reclamă -
Aproape 3.000 de câini se află în adăpostul de la Bucov, aflat lângă Grădina Zoologică. Zilnic, aici sunt aduși, în medie, 10-15 câini. Puii mici au cea mai mare rată de mortalitate. Cei care scapă și animalele adulte sunt sterilizate și vaccinate și își așteaptă noii stăpâni. Cei mai mulți câini adoptați merg în străinătate, prin intermediul ONG-urilor. 

Fenomenul abandonului câinilor și dezinteresul proprietarilor

Săptămâna trecută, într-o singură zi, au fost abandonați 30 de pui la adăpostul de la Bucov. În general, cei care vin la adăpost cu pui sunt proprietarii care dețin femele. Oamenii îi aduc la adăpost în ideea de a nu-i abandona pe stradă, la periferia localităților. Unii se gândesc să le asigure un adăpst la centrul de la Bucov, alții se tem de amenzile mari pe care riscă să le încaseze dacă sunt prinși că lasă animalele la marginea localităților sau chiar pe stradă.

- Reclamă -

Trebuie să știți însă că nu este deloc suficient să scapi de pui la adăpost. Femelele deținute trebuie sterilizate. Din păcate, cei mai mulți proprietari nu înțeleg asta.

„Sunt destul de multe abandonuri. Sunt zile cu abandonuri foarte multe, din alte localități. În Ploiești n-ar mai fi așa mulți câini pe străzi, majoritatea sunt castrați, s-au făcut campanii. Oamenii îi lasă prin periferii sau îi aduc la noi și îi lasă la poartă. Unii dintre ei vin să ni-i predea, însă le-am explicat tuturor că femela, mama puilor, trebuie adusă și ea la sterilizare. Pentru că, peste câteva luni, va face din nou pui și ne trezim cu ei (cu stăpânii – n.r.) înapoi”, a explicat Dragoș Poenaru, șeful adăpostului de câini.

Soluția, în opinia lui Dragoș Poenaru, este sancționarea celor care nu-și steriliează animalele și abandonează puii.

- Reclamă -

„Săptămâna asta, într-o singură zi, au fost abandonați 30 de pui. Ar trebui îndreptată situația la nivel național, să fie obligatorie strelizrarea femelelor. Dar costurile să fie subvenționate de stat. O sterilizare costă între 150 de lei până la 400 de lei, în funcție de talia animalului și, evident, în funcție de tariful fiecărui cabinet”, a precizat Dragoș Poenaru.

Scapă cine poate. Rata mortalității la pui e mare

Puii care ajung la adăpostul de la Bucov, de fapt la orice adăpost, au rată de mortalitate mare. Aduși nevaccinați, nedeparazitați sunt expuși la o serie de boli grave, unele letale. Riscul de îmbolnăvire de parvoviroză este ridicat. Cățeii sunt vaccinați imediat ce intră pe poartă, însă vaccinul are efect după două săptămâni. Acest interval este critic.

„Pentru ca un pui abandonat la poartă să ajungă să fie adoptat trece destul de mult timp. Îi administrăm trei vaccinuri, este deparazitat, dar chiar și așa există un risc mare de îmbolnăvire, de parvoviroză, care e letală, jigodie și așa mai departe. Nu toți cățeii supraviețuiesc. Chiar dacă îi vaccinăm, vaccinul se instalează după două săptămâni. Acestea sunt critice”, spune Dragoș Poenaru.

- Reclamă -

Soluția optimă rămâne tot sterilizarea femelelor de către stăpâni.

La Bucov, nu se fac eutanasieri

În schimb, câinii care scapă de acest interval critic au o rată scăzută de mortalitate. Sunt hrăniți bine, își așteaptă noii stăpâni și, cei mai norocoși dintre ei ajung să fie adoptați.

„Mortalitatea la câinii rămași în adăpost s-a redus foarte mult. Avem cel mult una-două la câteva zile. Am avut și săptămâni în care n-a murit nimic și asta în condițiile în care, de opt ani, la adăpostul de la Bucov nu s-au făcut eutanasieri”, mai spune șeful adăpostului de câini.

„Binevoitorii” care adoptă câinii și-i eliberează pe stradă. Cum se fac adopțiile și ce responsabilități au noii stăpâni

„Salvarea” unui câine de la adăpost nu trebuie să însemne eliberarea acestuia înapoi pe stradă. Cazuri sunt destule, iar cei care fac asta riscă amenzi usturătoare.

Orice câine care iese din adăpost este vaccinat, sterilizat și are documente. La rândul lor, stăpânii sunt incluși în baza de date și trebuie să le asigure tot ce au nevoie. În cazul în care îi eliberează pe stradă, sunt sancționați de Poliția Animalelor.

„Adopții în țară facem cam 2-3 pe săptămână. Unii dintre câinii pe care îi aducem noi, de pe stradă, sunt revendicați de diferite persoane, care apoi îi eliberează pe domeniul public. Trebuie să știe că noi colaborăm cu Poliția Animalelor, iar când au fost descoperite astfel de cazuri, când am găsit câinii înapoi pe stradă, au fost aplicate amenzi sau avertismente din partea Poliției Animalelor. Câinii pleacă de aici cu acte, sterilizați și vaccinați, iar cei care îi adoptă trebuie să-și asume responsabilitatea pentru creșterea lor”, a explicat Dragoș Poenaru.

 - Ziarul INCOMOD

Cei mai mulți dintre câinii adoptați merg în străinătate. Adăpostul de la Bucov are colaborări cu mai multe ONG-uri care se ocupă de adopții, iar câinii ajung în Germania sau alte țări occidentale. Sunt, în medie, 150-200 de adopții internaționale pe lună, mult mai multe decât cele din țară.

Animalele maltratate salvate la adăpost

La adăpostul de la Bucov sunt aduși și câinii maltratați. De exemplu, aici au ajuns animale ținute în condiții oribile sau găsite rănite, chiar împușcate.

„Câinii maltratați sunt aduși tot la noi. Am avut mai multe cazuri, câini ținuți în condiții mizere, 15-20 de animale în casă, murdari de fecale și nehrăniți, câini împușcați găsiți pe câmp. De aceste cazuri se ocupă Poliția Animalelor, noi primim câinii, le asigurăm tratamentul și cazarea”, spune șeful adăpostului de la Bucov.

ONG-urile asigură hrana câinilor

Cei 2.900 de câini de la Bucov mănâncă peste o tonă de hrană uscată pe zi. Toată mâncarea este asigurată de ONG-uri.

„Folosim cam 1.200 de kilograme de hrană uscată pe zi. Avem colaborare cu ONG-urile pentru hrană și sterilizare, în timp ce Primăria Ploiești asigură salariile angajaților, diferite materiale pentru tratamentul animalelor și proceduri specifice, combustibil, investiții periodice în infrastructură.

Noi nu primim bani de la ONG-uri pentru hrană, au ei contracte cu firmele producătoare, iar aprovizionarea se face o dată la două-trei zile”, a mai explicat Dragoș Poenaru.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut