fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Reacția conducerii Spitalului de Pediatrie în cazul bebelușului mort. Raportul Serviciului de Medicină Legală

Citește Și

- Reclamă -
Conducerea Spitalului de Pediatrie a prezentat cazul bebelușului de 6 luni care a decedat pe 3 aprilie în unitatea medicală. Directorul spitalului, Cătălin Vișean, a oferit și date din certificatul emis de SML. 

„Referitor la cazul copilului în vârstă de șase luni, decedat în ziua de 03.04.2019 în unitatea noastră spitalicească, vă aducem la cunoștință următoarele fapte.

În primul rând, am dorit să prezentăm acest comunicat de presă în momentul în care am primit și concluzia Serviciului de Medicină Legală, prin certificatul medico legal, pentru a relata faptele într-un mod cât mai realist, bazat pe dovezi, care să fie crezut chiar și de cei care s-au grăbit să ne condamne, fără nici cel mai mic argument.

- Reclamă -

La data de 03.04.2019, orele 05:44 copilul I. M. a fost adus la  Spitalul de Pediatrie, de către o aparțînătoare care s-a prezentat drept bunica (sau, din informațiile neoficiale pe care le avem, asistent maternal).

Diagnosticul inițial, cel pus de către personalul medical de la Compartimentul Primiri Urgențe, a fost de Insuficientă respiratorie acută.

Acesta, tradus într-un limbaj comun, înseamnă că acest copil era în stare critică și, în niciun caz, nu prezența doar o banală temperatura de 39 grade Celsius.

- Reclamă -

Imediat ce a fost adus, copilul a fost admis în terapie intensivă (ora 5:50), cu stare generală foarte gravă, comatos, cu semne de deshidratare severă (fontanelă anterioară deprimată, ochi înfundați în orbite),  tegumente marmorate, cianoza generalizată, febril 40 grade C, cu extremități reci, dispneic, saturația oxigenului 60%,  tahicardic,  cu hipotensiune arterială.

Diagnosticul prezumtiv a fost șoc septic cu disfuncție multiplă de organe (neurologic , cardiac , respirator, renal, hepatic), acidoză metabolică severă.

Au fost inițiate imediat  următoarele măsuri: abord venos periferic și abord intraosos, terapie de echilibrare hidroelectrolitică, de corectare a acidozei metabolice, intubație orotraheală și ventilație mecanică, montare de sondă urinară și nazogastrică, măsuri de scădere a febrei, tratament antibiotic.

În ciuda acestor măsuri, starea generală a copilului se menține în continuare gravă  și la ora 8:02 face primul stop cardiorespirator, care se resuscita în 15 minute, iar la ora 15:15 survine al doilea stop cardiorespirator, la care manevrele de resuscitare rămân fără răspuns.

- Reclamă -

De altfel, cauza morțîi, stabilită prin certficatul medico legal, a fost de: Insuficientă acută cardiorespiratorie și hepatorenala, Șoc septic, Pneumopatie acută, stare în care este evident că pacientul nu putea ajunge doar în câteva ore.

Ce va putem spune, cu siguranță, este că, deși medicii au înțeles din prima clipă cu ce au de a face, au făcut eforturi supraomenești să îl țină pe micuț în viață.

Chiar bunica lui, într- o postare pe facebook, făcută în perioada critică a copilului, afirmă că medicii fac tot ce pot și că este un medic care nu s-a dezlipit de copil.

Da, avea dreptate,  acel medic anestezist a fost lipit de copil și a refuzat să plece acasă, mult prea impresionată de această tragedie, încercând să îl readucă la viață.

Am citit cu toții declarația bunicii copilului, contradictorie pe alocuri, și nu ne-a venit să credem ce poate să spună. Ce s-a întâmplat cu acea bunica recunoscătoare medicilor care încercau să salveze viață nepoptului ei adus la spital în stare critică, bunica informată la interval de 15 minute despre starea celui mic, bunica prezentă la toată forfota creată de dorința disperată a tuturor de a salva o viață nevinovată?

În aceeași declarație, bunica spunea că această febră a fost prima din viață lui.

Referitor la acest lucru va putem spune că bebelușul I M a mai fost internat și în perioada 28.10.2018 – 05.11.2018, la vârstă de o lună și 3 săptămâni, cu diagnosticul de Pneumonie, Bronșiolita acută și Insuficientă respiratorie acută.

Credem că durerea de a pierde un copil este atât de mare, încât, poate, în neputință de a înțelege de ce, tinzi să cauți vinovați în jurul tău, sperând că asta să aducă un pic de bine…

Doar că această atudine nu aduce bine, ci, din contra, aduce rău. Aduce rău oamenilor care au făcut tot ce era posibil să îți salveze copilul, aduce dezamăgire, nesiguranță și lipsa motivației de a merge mai departe, într-o societate din ce în ce mai dezbinată și mai plină de tensiuni.

Într-adevăr, pentru că aceasta este tema momentului, avem salarii mari, decente, dar noi, medicii, am depus un jurământ fără a avea statul de plata în partea dreaptă, am jurat să salvăm vieți din dragoste de oameni, fără a cunoaște când ne vor fi mărite salariile.

Noi, medicii, suntem mâna prin care Dumnezeu aduce sănătatea oamenilor, dar nu putem face întotdeauna minuni, chiar dacă ne dorim tare mult acest lucru.

Și atunci când pierdem printre degete fărâmă de lumină care licăre într-un suflet de copil, ne moare și nouă câte o bucată de inimă, lăsându-ne mai triști și secătuiți.

Despre afirmațiile făcute de diverse persoane și entități în spațiul public, că nu am avea cu ce să salvăm vieți, că mor mulți copii în Spitalul de Pedatrie, că acest spital este o unitate de anihilare, care ar trebui închisă, dorim să va dăm doar câteva date.

În perioada de la începutul anului 2018 și până în ziua de astăzi, la Compartimentul Primiri Urgențe al Spitalului de Pediatrie Ploiești s-au prezentat un număr de 51.667 copii, dintre care un număr de 6.594 copii au fost internați.

Numărul de decese înregistrat în această perioada de timp a fost de 12, decese produse doar la copii ce prezentau multiple comorbidități.

Nici unui aparținător al unui copil internat în Spitalul nostru nu i s-a cerut să aducă medicamente sau materiale sanitare pentru a îi fi tratat copilul.

Toate tratamentele sunt asigurate, integral, de către Spital și, dovadă faptului că tratamentele prescrise și oferite sunt cele corecte și eficiente sunt cei 51.655 de copii vindecați.

Este evident că se mai fac și greșeli, că sunt o mulțime de lucruri care pot și trebuie îmbunătățite, dar, de aici, până la a aruncă anatema asupra unor medici care au făcut eforturi supraomenești să păstreze în viață un bebeluș, până la a spune că nu au avut cu ce să salveze o viață, până la a spune că în acest spital este mizerie, când oricine îi trece pragul poate vedea contrariul, este cale lungă.

Va informăm, de asemenea, că vom sesiza instituțiile abilitate în vederea stabilirii motivului pentru care acest copil a fost adus în stare critică în unitatea noastră spitalicească.

Noi va asigurăm că vom oferi, în continuare, servicii de calitate micuților dumneavoastră (atât câți mai suntem, din ce în ce mai puțini) și că vom respectă jurământul pe care l-am depus, jurământ care este piatră de temelie a carierelor noastre.

Mutumim celor care au așteptat rezultatul investigaților medicale, care ne-au acordat prezumția de nevinovăție și nu s-au repezit să ne condamne pentru fapte pe care, așa cum puteți constată, nu le-am comis.

Manager,

Dr. Cătălin VIȘEAN”

Sursa: zdp.ro

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut