fbpx
joi, iunie 20, 2024
spot_img

RECHIZITORIU DNA. Pe ce se duceau fondurile operative ale DIPI pe vremea lui Gabriel Oprea şi Gheorghe Nicolae

Citește Și

- Reclamă -

Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, pentru fapte de corupţie, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea conţine detalii privind cheltuielile efectuate de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi menţionează că au fost distruse documente justificative privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

Fostul secretar de stat Gheorghe Nicolae de la Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) le-a cerut subordonaţilor, după căderea Guvernului Ponta şi, implicit a ministrului de Interne Gabriel Oprea, să distrugă documentele justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI întocmite pentru perioada de sfârşit a anului 2014, respectiv început al anului 2015. Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost faptul că fondurile operative ale DIPI au fost cheltuite pentru a cumpăra orice, de la cadouri până la bolizi de lux.

- Reclamă -

Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA prin care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu achiziţionarea unui autoturism Audi A8 în valoare de peste 90.000 de euro.

Potrivit documentului citat, în afară de suma cheltuită cu această maşină, fondurile operative ale DIPI se mai „scurgeau” pe telefoane mobile, cadouri, băuturi alcoolice, şeful DIPI exprimându-se că departamentul pe care îl conduce „nu trebuie să stea la coadă”.

Într-unul dintre cazuri, un lucrător DIPI a întocmit documente potrivit cărora ar fi recompensat o sursă cu nume de femeie cu „o pereche de pantofi bărbăteşti în valoare de circa 500-600 lei”. „Lucrătorul D.I.P.I. a recunoscut ulterior, în faţa Comisiei de control, că în realitate această sumă de bani nu a servit pentru recompensarea niciunei surse reale, din cunoştinţele lui, practic nu şi-a asumat înmânarea recompensei către vreo sursă, susţinând că nu avea cunoştinţă care a fost destinaţia banilor sau bunurilor corespunzătoare acelei sume de bani”, se arată în documentul citat.

„A relatat că, aproximativ în luna octombrie 2015, după demisia Guvernului în funcţie şi, în consecinţă, a ministrului OPREA Gabriel, a fost chemat în biroul secretarului de stat NICOLAE Gheorghe, care i-a cerut să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale D.I.P.I., pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015. (…) Într-o perioadă de aproximativ două săptămâni, de la demisia Guvernului şi până la nominalizarea noului ministru de Interne, (…), s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale D.I.P.I., pentru anul 2014, în condiţiile în care exista atât controlul operativ, cât şi controlul financiar, aferent acelei perioade”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Potrivit documentului citat, s-a procedat la distrugerea documentelor justificative pentru anul 2014, însă distrugerea a fost una selectivă, vizând numai documentele justificative privind cheltuielile operative ale conducerii D.I.P.I.

„În contextul în care s-a pus problema distrugerii documentelor aferente anului 2014, cms. şef „(…..)” l-a informat personal atât pe secretarul de stat NICOLAE Gheorghe, cât şi pe şeful (…..), că ar trebui exceptate de la distrugere acele documente care priveau neregulile menţionate în nota de constatare şi anexa aferentă, pentru anul 2014. A subliniat că exista pericolul de a se interpreta o eventuală distrugere a acelor documente, în scopul de a se acoperi neregulile. NICOLAE Gheorghe şi (…..) au dat curs parţial sugestiei primite, în sensul că nu s-au distrus documentele menţionate în nota de constatare şi anexă, cu excepţia celor efectuate de conducerea D.I.P.I. Aceste ultime documente au fost distruse, în pofida cererii exprese a Comisiei de control al fondurilor operative de a nu se proceda în acest fel. „(…..)”, „(…..)” şi „(…..)”, în calitate de membri ai Comisiei de control operativ, au apreciat ca inoportună distrugerea documentelor justificative într-o perioadă în care se schimba conducerea Ministerului Afacerilor Interne, însă secretarul de stat a insistat în această procedură.

- Reclamă -

O Comisie de control a descoperit mai multe nereguli privind cheltuirea fondurilor operative a  DIPI pe bunuri care nu aveau legătură cu activitate Deoartamentului sau nu erau necesare. Şeful DIPI Gheorghe Nicolae i-a convocat doi dintre membrii respective Comisii, după program, pentru că nu au fost de accord să îşi modifice raportul.

„Pe parcursul discuţiei, Nicolae Gheorghe a încercat să îi convingă pe membrii comisiei de control că neregulile constatate nu erau reale, fiind doar o interpretare a acestora, neconformă cu realităţile muncii informativ-operative. (…) A exemplificat cu situaţia Diviziunii de (…..), unde erau decontate din fondurile operative achiziţii de telefoane mobile care ulterior au fost date la scădere (…) În concret, Comisia de control constatase că telefoane mobile scumpe, de tipul IPhone 6, au fost date la scădere, în condiţiile în care se susţinea că au fost dezasamblate şi folosite în ansambluri de tip tehnic, necesare activităţii informativ-operative. Comisia de control a apreciat ca fiind nejustificate aceste explicaţii, nefiind raţional să se distrugă un telefon mobil scump, pentru obţinerea unei camere video, în condiţiile în care putea fi achiziţionată direct camera video”, reţin procurorii în rechizitoriu.

În finalul conversaţiei, după ce subsecretarii de stat au părăsit încăperea, secretarul de stat a afirmat că avea cunoştinţă şi de alte situaţii privind cheltuieli din fondurile operative, în afara celor discutate anterior, respectiv bunuri care au fost date unor persoane din Ministerul Afacerilor Interne, fiind ulterior scăzute în urma „consumării” (televizor, canapele, cabină de duş), în scopul rezolvării unor „probleme operative” ale D.I.P.I.

„În acest sens, a exemplificat, susţinând că „D.I.P.I. nu trebuie să stea la coadă la (…..) ” ((….. .), referindu-se la obţinerea fondurilor D.I.P.I. în general, nu neapărat cele care vizează fondurile operative”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit rechizitoriului, alte sume de bani din fondurile operative ale DIPI s-au cheltuit pe:

 • 40 buc. „Cadou Crăciun Fericit”, 18 buc. „Cadou Datini Româneşti”, 60 buc. „Cadou Crăciun Tradiţional;
 • 190 de sticle de băuturi alcoolice (vin spumos, vin, whisky, palincă), 118 băuturi răcoritoare, zeci de pachete de cafea, zahăr, ţigări, felicitări, sacoşe, hârtie şi decoraţiuni, dulciuri, brad tăiat şi ambalat, farfurii şi pahare din plastic, şerveţele, bomboane de pom, carioci;
 • 37 sticle Jidvei Fetească regală, 24 sticle vin Budureasca, 10 sticle şampanie Dorato, 96 platouri cu produse preparate, 111 sticle băuturi răcoritoare, fructe, prăjituri, cafea, ceai, chifle, alune.
 • COMUNICAT

  - Reclamă -

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

  OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum și pentru săvârșirea a două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale)

  PAVEL GABRIEL-NICOLAE, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

  ZĂRNICĂ NELU, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale)

  IACOB MARIAN-DĂNUȚ, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale)

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

  Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

  Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

  În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Oprea Gabriel.

  De asemenea, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

  În aceeași manieră au procedat și inculpații Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.

  Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe și Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurența sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse prin săvârșirea, de către cei trei inculpați, a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii luate față de inculpații NICOLAE Gheorghe, OPREA Gabriel și PAVEL Gabriel-Nicolae.

  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 • COMUNICAT DNA:

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum și pentru săvârșirea a două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale)PAVEL GABRIEL-NICOLAE, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenitZĂRNICĂ NELU, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale) IACOB MARIAN-DĂNUȚ, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale)În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Oprea Gabriel.De asemenea, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.În aceeași manieră au procedat și inculpații Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe și Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurența sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse prin săvârșirea, de către cei trei inculpați, a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.Dosarul a fost trimis spre judecare Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii luate față de inculpații NICOLAE Gheorghe, OPREA Gabriel și PAVEL Gabriel-Nicolae.Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Cu vaca la plimbare pe principalul bulevard din Câmpina. Trafic îngreunat

Imagini incredibile surprinse de un amator în Câmpina, în 2024. Mai multe vaci au ieșit la plimbare chiar pe...