fbpx
duminică, mai 19, 2024
spot_img

Rechizitoriu DNA: Theodor Berna, șantajat de Sebastian Ghiță cu materiale denigratoare. Berna si Tehnologica Radion, părți civile în dosar

Citește Și

- Reclamă -

Omul de afaceri Theodor Berna a fost șantajat de deputatul Sebastian Ghiță, acesta din urmă cerându-i o importantă sumă de bani pentru a stopa difuzarea pe un post de televiziune de materiale denigratoare la adresa societății Tehnologica Radion, controlată de Berna, reiese din rechizitoriul prin care Ghiță a fost trimis în judecată, dar și din datele postate pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), scrie Agerpres.

Potrivit rechizitoriului, la data de 14 martie a fost înregistrat un denunț la DNA Ploiești formulat de un om de afaceri din care rezultă că, în cursul lunii martie 2011, inculpatul Sebastian Aurelian Ghiță l-ar fi constrâns să-i remită o importantă sumă de bani pentru a înceta difuzarea, prin intermediul unui post de televiziune deținut de Ghiță (Realitatea Tv- n.r.), a unor materiale denigratoare la adresa societății pe care afaceristul o controla.

- Reclamă -

Din datele menționate în rechizitoriu, dar și din cele postate pe site-ul instanței supreme, reiese că omul de afaceri implicat în cauză este Theodor Berna, iar societatea vizată de materialele denigratoare era Tehnologica Radion.

„Astfel, pentru realizarea scopului ilicit și pentru a da o aparență de legalitate sumelor de bani ce urmau a fi încasate, Ghiță Sebastian Aurelian l-a determinat pe (…) ca societatea reprezentată de acesta, SC (…..) SRL să încheie în mod fictiv cu SC (…) SA – firma la care inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian era acționar, prin intermediul (…) LTD, contractul de prestări servicii nr. (…) din 28.03.2011, contract al cărui obiect nu a fost executat în realitate de către societatea prestatoare. În baza contractului menționat, SC (…) SRL, în perioada iunie-septembrie 2011, a achitat către SC (…) SA, în două tranșe, suma totală de 610.202, 96 lei din valoarea de 500.000 euro stipulată în contract”, spun procurorii.

Conform DNA, Berna a acceptat propunerea lui Ghiță „sub imperiul presiunii” create de deputat și „de teama” ca societatea să nu-și piardă beneficiarii.

- Reclamă -

„Efectul semnării contractului a fost acela că postul de televiziune (…) a încetat atacurile mediatice denigratoare la adresa SC (…) SRL. Martorul (…) mai arată că, întrucât în toamna anului 2011, Ghiță Sebastian a plecat de la postul (…) , a solicitat angajaților ca SC (….) SRL să nu mai efectueze nicio plată către SC (…) SA, în baza contractului nr. (…..)28.03.2011. (…) Consecința rezilierii contractului a fost reluarea atacurilor mediatice la adresa SC (…) SRL, odată cu înființarea postului de televiziune (…) – patronat de Ghiță Sebastian, într-un cerc restrâns de persoane acesta afirmând că, dacă (…) nu rezilia acel contract, rămânea nr. 1 pe piața construcțiilor”, se mai arată în rechizitoriu.

De asemenea, Berna le-a spus anchetatorilor că Ghiță a exercitat presiuni și influențe la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și al conducerii ANAF în legătură cu dosarul penal care era în curs de instrumentare la unitatea de parchet menționată și în cadrul căruia omul de afaceri a fost arestat ulterior.

Conform rechizitoriului, omul de afaceri a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu sumele de bani care au fost achitate în baza respectivului contract de prestări servicii, fiind vorba despre un total de 610.202, 96 lei.

Datele postate pe site-ul ICCJ arată că în ultimul dosar în care Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată s-au constituit părți civile Theodor Berna și SC Tehnologica Radion.

- Reclamă -

Totodată, procurorii propun confiscarea sumei de 610.202,96 lei de la Sebastian Ghiță, obiect al infracțiunilor de șantaj și spălare a banilor, reținute în sarcina inculpatului, în măsura în care suma de bani nu servește la despăgubirea părții civile.
Sebastian Ghiță este acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Sebastian Ghiță nu a dat declarații procurorilor în dosarul de șantaj (rechizitoriu).

Deputatul Sebastian Ghiță a refuzat să dea declarații în fața procurorilor DNA Ploiești în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte, între care șantaj, dare de mită și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, se arată în rechizitoriu, potrivit Agerpres. Conform documentului, Ghiță a uzat de dreptul prevăzut de articolul 83 aliniatul 1 Cod de procedura penală și nu a dat declarații în această cauză.

Pe de alta parte, procurorul Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, deferit justiției în dosarul lui Ghiță pentru luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, a recunoscut că îl cunoaște pe Ghiță și că ‘este posibil’ să îi fi oferit acestuia date referitoare la un dosar al PCA în perioada de confidențialitate a cercetărilor.

„Procurorul magistrat Tudose Liviu Mihail (…) a recunoscut că îl cunoaște pe deputatul Sebastian Ghiță de la începutul anilor 2000 și „este posibil” ca în cursul anului 2013, în perioada de confidențialitate a cercetărilor efectuate în dosarul (…) P/2013, când erau în derulare măsuri de supraveghere tehnică, Ghiță Sebastian Aurelian să fi venit la locuința sa din (….) județul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informații din dosarul instrumentat de procurorul (…). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut că ‘este posibil’ să-l fi informat pe Ghiță Sebastian despre numele procurorului de caz și al ofițerilor delegați în cauză, însă a considerat irelevante aceste informații. Acesta a afirmat că nu mai știe dacă Ghiță Sebastian Aurelian i-a cerut să-i furnizeze date referitoare la măsurile de supraveghere tehnică dispuse în dosar”, se precizează în rechizitoriu.

Potrivit unor surse judiciare, PCA Ploiești efectua la acel moment cercetări în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma aflată în relații apropiate cu Sebastian Ghiță, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Totodată, Tudose a relatat că, începând cu toamna anului 2013, deputatul Sebastian Ghiță a început să vină din ce în ce mai des la locuința sa, solicitându-i, în mod insistent, să-l salveze „pe moșu”, fiind previzibil că ancheta PCA va ajunge la acesta. Surse judiciare au declarat că ‘moșu’ era Mircea Cosma, la acel moment președinte al Consiliului Județean Prahova.

„De asemenea, inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut, la data de 21.03.2016, când a fost audiat în calitate de suspect, că a folosit relația cu Ghiță Sebastian Aurelian, acreditând însă ideea că urmarea să cunoască unele încercări de afectare a dosarului sau scurgeri de informații (…). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut și faptul că avea cunoștință de planul de anchetă, denumirile câtorva societăți, câteva nume de persoane din dosarul nr. (…) P/2013, ‘în condițiile în care procurorul de caz (…) venea des și îmi prezenta aspecte din anchetă”, se mai precizează în documentul citat.

Sursa: www.hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Accident grav de motocicletă, în Prahova

UPDATEVictima, bărbat în vârstă de 51 de ani, prezintă un traumatism cranio-cerebral sever și a fost intubat de echipajul...
Sari la conținut