Reţete de PAŞTI 2017, reţetă PASCĂ: Gospodinele au început deja să prăgătească bucate care mai de care mai speciale pentru cei dragi. Masa de Paşte trebuie să fie îmbelşugată: ouă roşii, miel, cozonac, pască. Dar câţi dintre voi s-au întrebat care este, de exemplu, motivul pentru care se mănâncă pască?! Care este simbolul copturii cu brânză şi de ce este rotundă?

Ei bine, pască este elementul alimentar şi spiritual principal al Sărbătorilor de Paşti. Ea se face din făină de grâu cernută prin sită deasă.

Reţete de PAŞTI 2017, reţetă PASCĂ: Desigur, are o formă rotundă, dar de ce? Motivul e simplu: se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde.

Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşază aluatul împletit din două sau trei sucituri, având la mijloc o cruce şi se lasă totul la crescut.

Pască este împodobită cu o cruce, inluzand astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos. În momentul în care se pune la cuptor, femeile de la ţară fac semnul crucii cu lopată pe pereţii cuptorului, spunând: “Cruce-n casă, Cruce-n piatră, Dumnezeu cu noi la masă, Maica Precistă pe fereastră”.

PASCA se prepară în Joia sau Sâmbătă Mare, fiind dusă apoi la biserică în noaptea de înviere pentru a fi sfinţită.

Reţete de PAŞTI 2017, reţetă PASCĂ:  Pasca cu brânză de vaci este desertul tradiţional de Paşti şi este o reţetă extrem de uşor de pus în practică şi rapidă. Secretul bucătarilor îl reprezintă compoziţia.

Reţete de PAŞTI 2017, reţetă PASCĂ:  Pască cu brânză de vaci

Timp de preparare: 60 min
Timp de gatire: 60 min
Gata in: 2 ore, 0 min

Reţete de PAŞTI 2017, reţetă PASCĂ:  Pască cu brânză de vaci Ingrediente

200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină

1. Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.

2. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.

3. Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.

4. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă.

Sursa: www.realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here