Parlamentari de la toate partidele politice exceptând USR au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, începând cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Este a doua încercare în acest sens, după ce proiectul adoptat în 2016 a fost declarat, în două rânduri, neconstituțional.

Curtea Constituțională spunea, în septembrie 2016, că normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a “indemnizației pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației și nu este indicată nici sursa de finanțare.

Ce prevede noul proiect, înregistrat la Camera Deputaților:

Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei stanard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizație pentru limita de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Indemnizația pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate.

– Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate complete și se calculează produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată.

– Cuantumul se suportă din bugetele local ale unităților administrativ teritoriale și se plătește de către acestea.

– Nu beneficiază de indemnizația pentru limita de vârstă aleșii locali care au fost condamnați definitv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, a unei infracțiuni de corupție.

Aleșii locali care la dată îndeplinirii condiției vârstei standard de pensionare sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru comiterea, în exercitarea funcției, a unor infracțiuni de corupție, nu sunt îndreptățiți la indemnizație, până la pronunțarea definitivă a instanței de judecată. În cazul achitării, sunt îndreptățiți obțină indemnizația pentru limita de vârstă de la dată îndeplinirii condiției de vârstă.

Prezența propunere legislativă a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituțională a României și a asumat toate observațiile formulate în această decizie. Propunem sursă de finanțare bugetele administrațiilor publice locale, care vor evidenția, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu programul bugetar pentru anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizațiilor. O precizare importantă este aceea legea dispune pentru viitor, iar indemnizația se acordă exclusiv pentru mandatele complete de primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene“, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Pentru acest proiect de lege, Senatul este camera deczionala. Inițiatorii nu au cerut procedura de urgență.

Cine sunt inițiatorii:

deputați – PSD:    Bogdan Gheorghe-Dănuţ, Găină Mihăiţă, Marica Petru-Sorin, Nistor Laurenţiu, Român Ioan Sorin, Toma Ilie
deputați – PNL:    Bumb Sorin-Ioan, Heiuş Lucian-Ovidiu, Olar Corneliu, Răcuci Claudiu-Vasile
deputați – UDMR:    Ambruș Izabella-Agnes, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki István, Farago Petru, Magyar Loránd-Bálint
senatori – PSD:    Avram Nicolae, Savin Emanoil, Trufin Lucian
senatori – PMP:    Baciu Gheorghe, Ionaşcu Gabi

sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here