Ziarul nostru a publicat un articol despre faptul că pe rafturile supermarketului PROFI se află pește cu viermi. Articolul a fost realizat în baza sesizării unui cititor care a pus la dispoziția redacției imagini doveditoare, iar ulterior PROFI a emis un punct de vedere în care a anunțat că va demara o anchetă și ne va comunica rezultatele.

Citește și EXCLUSIV – UPDATE: PROFI demarat o anchetă. Pește cu viermi în rafturile supermarketului

La numai o zi distanță de la primul punct de vedere în care promitea că va demara o anchetă, revine cu rezultatul anchetei care este de fapt un răspuns din partea firmei care furnizează produsul. Firma respectivă spune că peștele trece printr-o procedură de congelare rapidă care ucide paraziții și acesta nu este periculos pentru sănătatea consumatorului. În susținerea acestei afirmații au inserat și un link cu o explicație oferită în anul 2013 de șeful ANSVSA Timis.

În urma cercetărilor pe care le-am efectuat am constatat că produsul aflat În magazinele noastre nu prezintă probleme de siguranță alimentară. Mai mult deât atât, semnalând situația firmei Romfood Trading srl, furnizorul acestui produs, am primit următorul răspuns:

“Produsul pe care noi îl comercializăm în rețeaua dumneavoastră, “Alfredo Merluciu Trunchi 900g”, este un peste sălbatic, capturat din ocean. Deoarece dorim că acest produs să își păstreze toate proprietățile și să nu-și modifice valorile nutriționale, eviscerarea și congelarea se fac la bordul pescadorului imediat după capturare.

Metoda de congelare folosită de către pescadoare este una rapidă, de până la -35°C timp 10-12 ore. Ulterior, produsul  este menținut la -18°C până când clientul îl achiziționează din raft.

În cazul în care, în urma eviscerării efectuate manual de către personalul pescadorului, viscerele peștelui nu au fost complet înlăturate, este posibil ca pe aceste intestine să se găsească  urme  de paraziți din genul Anisakis.

Deoarece produsul a fost congelat rapid, parazitul moare imediat. Mai jos aveți un link în care șeful ANSVSA Timis clarifică acest subiect.

http://evz.ro/alerta-macrou-congelat-cu-vierme-parazit-asigurare-de-la-inspectorul-sef-adrian-popa-m-1027010.html

De asemenea, conform indicațiilor de pe etichetă, înaintea consumului, peștele trebuie gătit prin preparare termică (al doilea tratament termic la care este supus peștele).

În România nu a fost niciodată raportat un caz de anisakiaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here