Săptămâna trecută, Ziarul Incomod vă prezenta cum rafinăria Vega, cu ajutorul oamenilor, s-a dezvoltat masiv în ultimii 15 ani. Astăzi, ne îndreptăm atenția către altă companie bazată în Ploiești și care oferă servicii speciale la sondă – Rompetrol Well Services (RWS), companie preluată în 2000 de fostul Grup Rompetrol.

Și pentru că rezultatele se ating doar cu ajutorul oamenilor, am stat de vorbă cu Daniel Rușină, venit în companie din 2007, exact anul în care KazMunayGas (compania națională de petrol și gaze din Kazahstan) a preluat Grupul Rompetrol.

În prezent managerul Diviziei de Cimentări Sonde, Rușină a evoluat treptat în cadrul Rompetrol Well Services.

„Lucrez în Rompetrol Well Services din 2007, iar în toți anii scurși, am fost inginer junior, apoi am trecut pe o poziție de senior, iar în prezent sunt șef de secție servicii de cimentare. Sunt responsabil de coordonarea și activitatea acestei divizii și fac parte dintr-o echipă numeroasă, alcătuită din aproximativ 60 de colegi. Principala mea sursă de energie este pasiunea pentru acest domeniu. Totodată, echipa reprezintă pentru mine motorul tuturor proiectelor dezvoltate pe parcursul celor 15 ani”.

Peste 1.500 de operațiuni de cimentare

Rompetrol Well Services este pe piața de profil de peste 70 de ani și este una dintre companiile de tradiție din Prahova, specializată în cimentări, sand control, stimulări, instrumentații cu sârmă, servicii cu azot sau tubaj coloane. Pe lângă lucrările din țară, specialiștii companiei au avut multe proiecte peste hotare, în țări din regiune, dar și în Kazahstan sau Iordania.

„Activitatea desfășurată la sonde a reprezentat mereu o provocare, pentru că în toată această perioadă am participat la peste 1500 de operații de cimentare, plus alte câteva sute de operații de simulare, control, probe sub presiune”, a adăugat Rușină.

Un exemplu de lucrare efectuată recent de cei de la RWS este astuparea pungii de gaz descoperite de un bărbat din județul Dolj. O situație atipică, dar cu potențial de risc crescut, gestionată de specialiștii prahoveni.

În general, serviciile pe care le oferă compania sunt îndreptate spre contractori din industria de petrol și gaze, cu accent pe cimentare, segment care reprezintă circa 50% din cifra de afaceri anuală a RWS.

Transferul de cunoștințe, important pentru specialiștii companiei

Tradiția celor de la Rompetrol, care anual instruiesc oficial zeci de studenți și absolvenți de universități, este împărtășită și de oamenii din RWS. De altfel, Daniel Rușină este unul dintre mentorii care, an de an, are în grijă tinerii care doresc să urmeze o industrie în petrol și gaze.

„Dincolo de responsabilitățile zilnice legate de activitatea la sonde, un proiect de care sunt mândru și mă bucur că fac parte din echipa de mentori este programul de Internship. Am îmbrățișat acest proiect de la bun început. Iar acum, an de an, împărtășesc cu drag viitorilor specialiști din experiența acumulată în domeniu. Cred că specialiștii buni în domeniul de petrol și gaze, fie că vorbim de servicii, fie direct producție, sunt foarte valoroși! Este un drum lung de parcurs pentru dobândirea experienței necesare, multe proiecte, ore de muncă, situații neașteptate, dar toate acestea îți aduc informația necesară care te transformă, în timp, într-un specialist. Viitoarelor generații le doresc să lucreze cu pasiune și să fie competitivi”, a conchis Daniel Rușină.

Rompetrol Well Services este deținută majoritar de KMG International, Grupul care mai are în portofoliu companii precum Rompetrol Rafinare, Rominserv, Rompetrol Energy, Midia Marine Terminal sau Rompetrol Quality Control.

Mai multe profiluri de specialiști care au reușit, în ultimii 15 ani, să pună umărul la dezvoltarea activelor Rompetrol, le puteți găsi aici.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here