Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat, joi, că Rosal București a transmis că angajații vor relua lucrul în următoarele ore. În situația în care operatorul de salubritate nu-și va respecta obligațiile în continuare, Primăria Ploiești va face demersurile pentru ieșirea din Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Prahova (ADI), structura care gestionează și montorizează contractul cu Rosal pentru colectarea gunoiului de la populație.
„În urma comunicării pe care o am permament cu conducerea Rosal, cea de la București, pare că lucrurile s-au lămurit în ceea ce privește formele de protest și problemele lor interne.
Vă rog să luați acest anunț ca atare, spun că pare că lucrurile vor intra în normal, pentru că am mai avut astfel de promisiuni și nu s-a întâmplat nimic. Sperăm că operatorul de salubritate va începe să facă ce trebuie să facă, ridicarea gunoiului menajer, adică prestarea serviciului în conformitate cu contractul pe care îl are cu ADI Deșeuri. „, a declarat primarul Andrei Volosevici.
În cazul în care Rosal nu va respecta, în continuare, obligațiile din contractul pentru colectarea deșeurilor menajere, rămâne valabilă varianta ieșirii Ploieștiului din ADI Deșeuri Prahova și implicit, ieșirea din relația contractuală cu Rosal.
Pentru o bună înțelegere a situației, trebuie menționate următoarele:
*La nivel de județ, pe 1 ianuarie 2017, a intrat în vigoare un contract prin care operatorul de salubritate Rosal colectează deșeurile menajere din mai multe localități, inclusiv Ploiești.
*Contractul este semnat cu ADI Deșeuri Prahova, care este asociație subordonată Consiliului Județean Prahova. Prin contract, ADI Deșeuri poate controla operatorul și poate dispune mai multe măsuri în cazul în care acesta încalcă obligațiile, mergând până la rezilierea contractului.
*Fiecare localitate prinsă în contractul ADI Deșeuri cu Rosal, implicit și Ploieștiul, are un singur vot în cadrul asociației și nu are putere decizională pe chestiuni legate de contract.
*Așadar, munții de gunoaie de la platforme sunt o consecință a neîndeplinirii contractului de colectare aflat în responsabilitatea ADI Deșeuri și nu a Primăriei Ploiești.
În aceste condiții, singura soluție a municipalității – în cazul în care operatorul de salubritate își va bate în continuare joc de Ploiești – este ieșirea din contractul gestionat de ADI Deșeuri și, evident, sistarea relației contractuale cu Rosal.
Ieșirea din asociație presupune însă niște costuri și anume returnarea investițiilor efectuate de operator pe durata contractului.
„Dacă se va ajunge la această variantă a referendumului, țin să vă anunț că ploieștenii vor ști foarte clar cât va costa ieșirea din contract. Oamenii vor fi informați și, dacă vor decide clar să ieșim, ne vom conforma”, a explicat Volosevici.