Un proiect de lege controversat, elaborat de Ministerul rus al Apărării, le va interzice soldaților să folosească mijloacele de comunicare textuală și vizuală ale rețelelor de socializare.

După cum a relatat recent BBC, noua lege va intra în vigoare din 2018. Astfel, personalul militar profesionist rus nu va mai avea voie să încarce poze pe internet, selfie-uri, materiale video sau orice fel de sursă ce ar putea divulga detalii despre activitatea militară a Rusiei.

„Autoritățile ruse și mass-media au încercat în repetate rânduri să submineze cercetătorii cu sursă deschisă, argumentând că aceștia foloseau doar «social media»”, a explicat Ben Nimmo, expert în cadrul Laboratorului de Cercetări Digitale al Atlantic Council.

Nimmo consideră că această interdicție întărește concluziile rapoartelor anterioare care fac referire la activitatea neoficială a trupelor armate ale Kremlinului în teatre de operațiuni străine.

„Este o validare a faptului că sunt deosebit de nervoși”, crede un alt analist al Laboratorului, Graham Brookie. „Pe măsură ce această practică (a surselor deschise – n.r.) câștigă notorietate, poziția publică a Kremlinului împotriva ei crește”, a adăugat Brookie.

Rusia știe că „aceasta problema cu care se confruntă și așa înțelege să se ocupe de ea”, a subliniat expertul Atlantic Council.

„Este, însă, interesant faptul că Ministerul Apărării a elaborat o lege pentru a codifica interdicția, în loc să emită un ordin militar”, a atras atenția Graham Brookie.

În esență, a mai spus cercetătorul, nu este altceva decât o „lege de cenzură”, care va fi, însă, greu de aplicat pe o „bază tactică”.

Ben Nimmo a amintit cum, în trecutul recent, soldații ruși au făcut publice, voit sau nu, pe rețelele de socializare aspecte concludente privind mișcările trupelor pe frontul sirian sau în estul separatist al Ucrainei, pe care Rusia este acuzată că îl susține masiv cu infrastructură militară.

„Kremlinul se pare că vrea să-și îmbunătățească metodele de a-și acoperi urmele”, a mai precizat Nimmo.

Maks Czuperski, directorul Laboratorului de Cercetări Digitale, crede că Moscova va întâmpina probleme serioase în tentativa de a impune interdicția, „deoarece tinerii soldați devin din ce în ce mai activi pe rețele de socializare”.

„Nu poți suprima dorința oamenilor de a fi conectați”, a conchis expertul Atlantic Council.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here